Élet-Stílus

Házi falafel mediterrán kísérettel

A kaliforniai Jessie Snyder népszerű blogján, a Faring Wellen bukkantam nemrég az alábbi, mediterrán ebédnek is beillő falafeltál receptjére. Első látásra beleszerettem, úgyhogy a napokban el is készítettem.

Igaz, hogy a falafel pogácsák nem lettek olyan ragyogó zöld színűek, mint az övéi (ami annak köszönhető, hogy ezúttal az eredeti recepttől eltérően kevesebb petrezselymet tettem bele, illetve muszáj volt némi csicseriborsóliszttel is megtoldanom, hogy jobban összeálljanak), cserébe viszont elképesztő finomra sikerültek.

A csicseriborsóval már jó ideje kísérletezem: készítettem belőle kapros-sárgarépás hummuszt, padlizsános-édesburgonyás ragut, mediterrán salátatálat, de thai burgerben is pazar). Annak ellenére, hogy a falafel az egyik legkézenfekvőbb csicserialapú fogás lenne, valamilyen különös oknál fogva mindezidáig mégis kimaradt a repertoárból.

A közel-keleti, indiai és mediterrán konyha alapélelmiszerét, a csicseriborsót egyébként hosszasan lehetne dicsérni: A, C, E, B6 és K-vitamint tartalmaz, emellett jelentős magnézium-, kalcium-, foszfor- és káliumforrás is egyben. Glikémiás indexe alacsony, a lassan felszívódó szénhidrátoknak köszönhetően hosszan tartó telítettségérzést okoz. Gluténmentes, így lisztje lisztérzékenyek étrendjében remekül helyettesíti a búzalisztet.

Hüvelyesek Nemzetközi Éve” kampány keretében  az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete hónapok óta igyekszik minél több platformon felhívni a fogyasztók figyelmét a csicseriborsó és társai előnyös tulajdonságaira, így többek között arra, nemcsak fehérjében, ásványi anyagokban és rostban gazdagok (ezzel együtt pedig zsírszegények), de termesztésüknek komoly hatása van a klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az élelmezésbiztonságra is.

Azontúl, hogy bizonyos fajok nitrogénmegkötő szervezetekkel együtt képesek a levegő nitrogéntartalmát megkötni és azt a talajba juttatni, kevesebb vizet igényelnek, mint más termények, vetésforgóban való alkalmazásukkal kiválóan fejleszthető más növények terméshozama, maradékai pedig tökéletesen használhatók takarmányozási célra, tehát nulla hulladékot generálnak.

Sőt, a hüvelyesek megközelítőleg 90%-át családi gazdaságokban termesztik, amelyek nagy részének megélhetése a mezőgazdasági termeléstől függ. Ezek a növények ugyanis különösen ellenállóak és termesztésük nem kifejezetten költséges.

Kedvet kaptatok a csicseriborsóhoz?

Íme, az említett falafeltál minden földi jóval: vegán tzatzikivel, baba ganoush-sal, tabbouleh-vel. ♥ Jó étvágyat!

Házi vegán falafeltál. Fotó: Kardamom
Házi vegán falafeltál. Fotó: Kardamom

Falafel golyók

(kb. 15 kisebb falafelgolyóhoz)

  • 1 bögre főtt csicseriborsó
  • 1 csokor friss petrezselyemlevél
  • 1 csokor friss korianderlevél
  • 4 szál újhagyma (vagy póréhagyma) zöld szára
  • 5 gerezd aprított fokhagyma
  • 1/3 bögrényi csicseriborsó-liszt
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál őrölt koriander
  • 1/2 teáskanál őrölt kömény
  • 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • kókuszolaj a sütéshez

Öntsd bele valamennyi hozzávalót az aprítógépbe (vagy használj konyhai botmixert) és dolgozd össze alaposan, hogy könnyen gyúrható masszát kapj.

Egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, közben formázz a krémből kisebb golyókat (kb. 2 evőkanálnyi krém golyónként) és mindkét oldalán süsd meg őket kb. 5-7 percnyi időtartamban (de legalábbis addig, amíg kellően aranybarnák lesznek). Ha a falafel szétesik, még nem sült meg rendesen. Amint elkészültek, tedd a golyókat egy konyhai papír törlőkendővel leterített tányérra, és itasd fel róluk a felesleges zsiradékot.

Készül a baba ganoush. :) Fotó: Kardamom
Készül a baba ganoush. :) Fotó: Kardamom

Baba ganoush

(3-4 adaghoz)

  • 1 nagy padlizsán
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 2-3 evőkanál szezámmagkrém (recept alább*)
  • 1 gerezd aprított fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint

Szeleteld fel a padlizsánt karikákra és a 200 fokra előmelegített sütőben süsd aranybarnára (kb. 5-7 percig mindkét oldalán). Miután a szeletek kihűltek, távolítsd el a héjukat, tedd őket egy edénybe és villával nyomkodd kissé össze. Ezután keverd hozzá a citromlevet, a tahinit, a fokhagymát és a fűszereket, majd akár a villa, akár a botmixer segítségével alaposan dolgozd krémmé az egészet.

Házi vegán falafeltál. Fotó: Kardamom
Házi vegán falafeltál. Fotó: Kardamom

Tzatziki

(3-4 adaghoz)

  • 1 pohárnyi növényi joghurt (én Alpro szójajoghurtot használtam)
  • 1 nagyobb gerezd aprított fokhagyma
  • 1/3 bögre finoman reszelt uborka
  • 2 teáskanál frissen facsart citromlé
  • 2 evőkanálnyi friss mentalevél, felaprítva
  • só és bors ízlés szerint

Valamennyi hozzávalót öntsd bele egy nagyobb edénybe és alaposan keverd őket össze. Takard le az edényt és fogyasztás előtt tedd 20 percre a hűtőbe.

Tabbouleh

(3-4 adaghoz)

  • 3 csokornyi friss petrezselyemlevél, felaprítva
  • 2 bögre gerezdekre vágott (koktél)paradicsom
  • 2 kisebb felaprított mogyoróhagyma (vagy fehér salátahagyma)
  • 6 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 1/4 bögre kendermag (opcionális)
  • egy maréknyi friss, felaprított mentalevél
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só és bors

A petrezselyem- és mentaleveleket finoman aprítsd fel, a többi hozzávalóval együtt tedd őket egy öblösebb edénybe és keverd össze az egészet. Tálalás előtt legalább 20 percre érdemes ezt I s a hűtőbe tenni, hogy jobban összeérjenek az ízek.

Tahinikrém. Fotó: Kardamom
Tahinikrém. Fotó: Kardamom

*Tahinikrém:

Az eddigi legegyszerűbb tahini receptet Minimalist Bakerék oldalán találtam. Elkészítéséhez mindössze a következőt kell tenned: 2 bögre szezámmagot piríts aranybarnára (kb. 10 percig) a 200 fokra előmelegített sütőben, majd miután kihűlt, tedd az aprítógépbe, adj hozzá 2 evőkanál szőlőmag- vagy olívaolajat és dolgozd krémmé.Kanalazd egy kisebb befőttesüvegbe vagy zárható műanyagdobozba – a hűtőben akár néhány hétig is eláll.

(A falafeltál receptjének forrása: http://faring-well.com/homemade-falafel-a-mediterranean-lunchbox/)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik