Legyünk őszinték, megboldogult kollégista korunk óta hányszor léptünk oda őszinte meggyőződéssel a nagy bevásárlásokkor a fagyasztott termékek pultjához? Szerintem nagyjából hasonló válaszokat kapnánk mindenhonnan. Felnőttként, kisgyerekes szülőként ugyanis igyekszünk mindenből a legfrissebbet megvenni, és abból főzni egy hétre előre. Tesszük ezt azért, mert szentül hisszük, hogy a friss egyben jobb is.
A statisztikák ugyanezt a vélekedést támasztják alá.
Az Egyesült Államokban is hasonlóak a tapasztalatok, egy vizsgálatból kiderült, hogy ötből négy fogyasztó szerint a fagyasztott élelmiszerek egészségtelenek.
Érdekes ez az elutasító hozzáállás, hiszen köztudott, hogy az emberek a fagyasztást évezredek óta használják tartósításra. Az erre épülő iparág 1920-ban indult gyors növekedésnek, amikor a háztartásokban megjelentek az első fridzsiderek.
Emma Boyland elhízás-szakértő, a Liverpool University oktatója a fenti véleményekkel szemben állítja, nem mindig a friss élelmiszer a legjobb választás. Főleg akkor, ha a dolgot nem csupán egyetlen aspektusból közelítjük meg, hanem egészségügyileg, anyagi oldalról, illetve a környezetvédelem szempontjából is.
A sznobizmus a hibás?
Az elutasító magatartás mögött nagy valószínűség szerint a rossz marketing és a fagyasztott termékek kedvező ára áll. Az vásárlók ugyanis azt hiszik, hogy azért, mert olcsóbb, mint a friss termék, szükségszerűen rosszabb minőségű is. Holott az olcsóbb ár pusztán annak köszönhető, hogy alacsonyabb a termelési költségük, mint friss társaiknak.
Jégbe zárt tápanyagok
Tanulmányok kimutatták, hogy a fagyasztás remekül benntartja a gyümölcsökben és zöldségekben a tápanyagot. Az egyik kísérletben friss terméket tároltak a hűtőben legfeljebb három napig, négy fokon. Majd ugyanilyen termékeket fagyasztott állapotban tároltak a mélyhűtőben -20 fokon. A vizsgálatokból kiderült, hogy az antioxidánsok, és más kulcsfontosságú tápanyagok koncentrációja csökkent a hűtött termékben és végül alacsonyabb lett, mint a fagyasztott áruban.
A fagyasztott termék is beleszámít a szakemberek által ajánlott napi ötszöri gyümölcs- és zöldségfogyasztásba, úgyhogy ez is egy érv amellett, hogy a jégszekrény mindig fel legyen töltve.
Válogassuk ki, hogy mi kerül a fagyasztóba
Természetesen nem lehet minden élelmiszert fagyasztással jól tartósítani. A folyamatnak köszönhetően ugyanis jégkristályok alakulnak ki az étel belsejében. A kristályok annál nagyobbak lesznek, minél több vizet tartalmaz az adott étel, és minél nagyobbak a jégkristályok, annál nagyobb kárt tesznek az étel minőségében és szerkezetében.
Megfőzve, elkészítve azonban sokszor még azokat az ételeket is le lehet fagyasztani, amik önmagukban nem állják ki a jég okozta megpróbáltatásokat.
Ha pedig a hétvégi ebédből nem maradt annyi, hogy a mélyhűtőbe is pakoljunk belőle, akkor manapság a szupermarketekben is többféle prémium fagyasztott termék közül válogathatunk – tanácsolja Emma.
(via Dailymail)