Élet-Stílus

Szex előtt inkább ne pisiljünk

szex (szex)
szex (szex)

Utána viszont annál inkább, hogy elkerüljünk egy ronda fertőzést, tanácsolja az urológus.

Mivel a szex még mindig egyfajta tabunak számít kiirthatatlanok a vele kapcsolatos tévhitek és legendák. Ilyen például a nő magazinok egyik folyton ismétlődő tanácsa, mely szerint, az aktus előtti vizelés segít elkerülni a húgyúti fertőzéseket – írja a The Independent.

„Mindez nem is lehetne messzebb a valóságtól, a szex előtti pisilés valójában fokozza a fertőzések kockázatát, a nőknél sokkal nagyobb arányban, mint a férfiaknál” – válaszolta a Yahoo News kérdésére David Kauffman, New York-i urológus, aki praxisa során többször találkozott már a tévhittel.

Valójában ez lehet az elsődleges oka a közösülés utáni fertőzésnek, ismertebb nevén a „nászutas betegségnek” (honeymoon cystitis). Szex közben ugyanis, a vagina baktériumai könnyen a húgycsőbe, majd a húgyhólyagba jutnak. Tépőzárszerű szerű kis nyúlványaikkal megkapaszkodnak a húgycső felületén, ezért muszáj valahogy kimozdítani őket, hogy megakadályozzuk a fertőzést. Erre az egyik megfelelő eszköz, ha a hólyagot közvetlenül aktus után ürítjük ki – mondja Kauffman.

Az orvos szerint jó tudni azt is, hogy azok, akik fogamzásgátlóként hüvelyi pesszáriumot, vagy spermicid hatású óvszert használnak sokkal nagyobb eséllyel kapják el a fertőzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik