Élet-Stílus

A világ legegészségesebb étrendjei

ételek (étel, svédasztal, )
ételek (étel, svédasztal, )

Bármennyire is távol vannak térben egymástól, a világ legegészségesebbnek tartott étrendjei számos dologban hasonlítanak egymásra.

A kutatók évtizedek óta tanulmányozzák a különböző tradicionális étrendeket, és igyekeznek megfejteni azt is, hogy egyes népcsoportok miért egészségesebbek, mint mások, miért lehet, hogy egy-egy országban jóval kisebb bizonyos betegségek előfordulása. Harley Pasternak amerikai táplálkozási tanácsadó egy 2010-ben megjelent könyvében három étrendet emelt ki, melyeket könnyen a legegészségesebbeknek tarthatunk a világon.

A mediterrán, az északi és az okinawai diéták követői meglehetősen távol élnek egymástól, de az étrendekben mégis találhatunk hasonlóságokat – ráadásul ezek nagyon távol állnak a hagyományos “nyugati” étrendtől. Például jóval kisebbek az adagok, az alapanyagok megválasztásával sokkal jobban igazodnak a helyben elérhető és szezonális termékekhez, nem adnak annyi adalékot (elsősorban sót, cukrot, sűrítőanyagot) az ételekhez. Amit a szakemberek szintén nagyon fontosnak tartanak: megadják a módját az étkezéseknek, ezek igazi családi, közösségi események. Lássuk, mit leshetünk el ezekből az étrendekből!

A mediterrán diétát Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban követik, az evés igazi szertartás, előnyben részesítik a házilag készített, hagyományos ételeket, és azokat a legszívesebben a családtagok, barátok körében fogyasztják el. A legfontosabb alapanyagok a friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök, a gabonafélék, hüvelyesek, az olajos magvak, a hal és a szárnyasok. Két kiemelkedően fontos alapanyag az olívaolaj és a vörösbor. Sót, cukrot és vörös húsokat meglehetősen keveset fogyasztanak. A mediterrán étrend előnyös hatásairól számos tanulmány szól, a kutatások szerint csökkenti a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Még többet szeretne tudni? Kíváncsi az északi diétára? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik