Élet-Stílus

Inkább a vadházasságot választják az amerikaiak

Korábban nem látott, 20 százalékos arányt ért el azon amerikai felnőttek száma, akik nem kötöttek házasságot - derült ki egy új felmérésből az MTI szerint.

Az, hogy egyre kevesebb amerikai köt házasságot, több tényező számlájára írható: kitolódott az életkor, amikor házasságot kötnek, többen élnek együtt élettársként és nevelnek gyerekeket esküvő nélkül – írta a Pew Kutatóközpont.

A 25 éves vagy ennél idősebb férfiak 23 százaléka, a nők 17 százaléka nem kötött házasságot a 2012-es adatok szerint. Ezzel nagyobb lett a különbség a nemek között, 1960-ban ugyanis a férfiak 10, a nők 8 százaléka tartozott ebbe a kategóriába a jelentés szerint.

A közvélekedés változása, a nehéz gazdasági körülmények, a módosuló demográfiai minták valószínűleg mind szerepet játszanak a házasságot nem kötő felnőtt amerikaiak arányának emelkedésében – írta a jelentés. Az eredmények népszámlálási adatok és egy Pew-felmérés alapján születtek.

Különösen markáns a tendencia az afroamerikaik között: 2012-ben 36 százalék volt azoknak az aránya, akik nem léptek házasságra, ez négyszerese az 1960-as adatnak. Ugyanebben az időszakban az arány nagyjából megduplázódott a fehérek között – áll a jelentésben.

A nem házas felnőttek mintegy fele – 53 százaléka – mondta, hogy végül szeretnének megesküdni, ez az arány 2010-ben még 61 százalék volt.

A férfiak és a nők más-más tulajdonságokat keresnek a szóba jöhető jövendőbelijükben. Az e csoportba tartozó nők 78 százaléka említette, hogy fontos lenne stabil állással rendelkező párt találnia. A férfiak 70 százaléka mondta, hogy a gyermeknevelésről vallott azonos elvek döntőbbek, mint hogy a jövendőbelinek biztos munkahelye legyen.

A Pew-jelentés adatai szerint a sosem házasodottak aránya úgy emelkedett, ahogy a nők és a férfiak közötti fizetési különbségek 1980 óta csökkenni kezdtek. Ugyanebben az időszakban a 25-34 éves férfiak átlagos órabére ötödével lett kevesebb. A fiatal férfiak munkaerőpiaci aránya szintén esett 1960 óta. Az első frigy kötésének 2012-es átlagéletkora a nőknél 27-re, a férfiaknál 29-re nőtt az 1960-as 20 és 23 évről.

A Pew-felmérést 2003, 18 éves vagy annál idősebb felnőtt részvételével végezték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik