Élet-Stílus

A jövő gyermekei mesterséges anyaméhből születnek?

Három évtizeden belül elkészülhetnek azok az eszközök, melyek segítségével gyerekek az anyák testén kívül fejlődhetnek ki- legalábbis egy jövőkutató szerint.

Az ectogenezis nevű technológiát 2001 óta fejlesztik, miután korábbi kísérletek igazolták, hogy egérembriók esetében lehetséges a testen kívüli terhesség, úgynevezett “méhlepény-gépekhez” kapcsolt anyaméhek segítségével.

A módszer támogatói szerint a technológia csökkentené a halvaszületések számát, mivel a magzatokat pontosabb megfigyelés segítségével lehetne gondozni, ráadásul az anya egészségét sem veszélyeztetnék az esetleges komplikációk.


Kép forrása: Thinkstock 

Az ellenzők szerint ez megszüntetné a szoros kapcsolatot anyák és gyerekeik között. A mesterséges anyaméhekben növekvő magzatokat külső forrásból kell tápanyagokkal és oxigénnel ellátni. Emellett külön erre a célra létrehozott, aminosavakat tartalmazó zsákocskákra is szükség van a salakanyagok eltávolítására.

A méhlepény-gépekhez kapcsolódó szenzorok számos élettani adatot figyelnek a magzat súlyától, szívverésén át az általános fejlettségi szintjéig. A módszer azoknál a nőknél is működhet, akik betegség vagy baleset miatt nem tudnának kihordani egy gyereket, emellett a meleg párok számára is további lehetőségeket kínál, mivel így nem lenne szükség béranyára sem.

Kíváncsi mit mond a módszerről a magyar szakember? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik