Élet-Stílus

A szőrzetüket meghagyó lányokat jutalmazták egy amerikai egyetemen

Tíz hétig kellett elbúcsúzniuk a szőrtelenítéstől, az extra kreditre vágyó diáklányoknak.

Az íratlan társadalmi törvények megszegéséért kaphattak extra krediteket az Arizoniai Állami Egyetem hallgatói.

A Breanne Fahs, professzor projektében résztvevő lányok a tízhetes szemeszter alatt nem borotválhatták le a hónaljukat, és a lábukat, a fiúknak viszont nyaktól lefelé mindenüket szőrteleníteni kellet a jutalomért. Persze úgy, hogy nem beszélhettek arról miért is csinálják valójában. Tapasztalatikat, élményeiket egy naplóban kellett rögzíteniük, a kísérlet lényege az volt, hogy megfigyeljék, hogyan reagálnak a körülöttük lévő emberek azokra, akik szembetűnően nem akarnak megfelelni meg az elvárásaiknak.

„Az egész életemet megváltoztató élmény volt” – nyilatkozta az egyetem hírportáljának, Stephanie Robinson a kísérletben résztvevő egyik lány. „Nagyon sok ismerősöm nem volt hajlandó mellettem edzeni a konditeremben, az anyám meg csak azon szörnyülködött, hogy fogok majd fehér menyasszonyi ruhában kinézni szőrös hónaljjal.”    

A professzor szerint a kísérlet jó illusztrálja nemi szerepekhez kötött társadalmi elvárásokat, melyek még mindig a férfiaknak kedveznek. „Egy fiú tanítványom például vadászkéssel borotválta a lábait, és felvette a védekező attitűdöt: végtére is férfi vagyok, azt csinálok, amit csak akarok.” A környezete így elfogadta a furcsaságát, míg a nőknek a normaszegés minden negatív következményét viselniük kellett.

Ez a felismerés késztetett arra egy másik résztvevő lányt, Jaqueline Gonzalezt, hogy vérbeli feminista aktivistává váljon: „a kísérlet megtanított arra, hogy mennyire meghatározzák a kultúránkat a nemi szerepekhez kötött elvárások. Rájöttem, hogy nem maradhatok tovább egy csupán a tanteremben elmélkedő, karosszék-feminista.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik