Élet-Stílus

Betegsége miatt élő szobor lesz egy kislányból

Az állapota már egy egyszerű eséstől is romlik, mert a sérülés helyén csont nő. A betegségre gyógymód egyelőre nincs.

Az alig hároméves, életvidám kislány szerencsére mit sem érzékel súlyos betegségéből. Éppen úgy szaladgál, rosszalkodik, mint kortársai, csupán az édesanyja viselkedéséből derül ki: a kislány más. A Nagy-Britanniában élő Lorraine Turner ugyanis minden játék közben a torkában dobogó szívvel lesi lánya mozdulatait, pontosan tudja ugyanis, hogy ha a kis Millie elesik, az ronthat az állapotán.

A kislány ugyanis egy ritka genetikai betegségben, úgynevezett progresszíven elcsontosodó fibrodiszpláziában szenved, melynek következtében a testében megsérülő izmok csontot termelnek. „Ha nem figyel oda magára, néhány év alatt gyakorlatilag egy második csontváz fejlődik az izmai köré” – mondja az édesanya a Daily Mirror című brit lapnak.


Kép forrása: Daily Mirror

Millie egyébként három évvel ezelőtt látszólag teljesen egészségesen született. Orvosai akkor kezdtek gyanakodni arra, hogy valami baj van vele, amikor észrevették, hogy a nagylábujjai befelé fordulnak. „Millie betegsége sajnos annyira ritka (a világon mindössze 700-an szenvednek benne – a szerk.), hogy még az orvosok sem mindig ismerik fel a korai tüneteket. Nekünk szerencsénk volt. Amikor másodszor kórházba kerültünk Millievel, mert furcsa hólyagok nőttek a nyakán, az egyik orvos felismerte a fibrodiszpláziát” – emlékszik vissza az édesanya.

Lorraine napjai azóta nem telnek úgy el, hogy ne gondolna lánya betegségére. „Rettegek attól, hogy egyszer elég idős lesz ahhoz, hogy megtudja az igazat” – árulja el, majd hozzáteszi, a Millie-hez hasonló beteg emberek várható élettartama még a legjobb esetben is alig haladja meg a negyven évet. „A kislányom szerencsére erős gyerek, nagy küzdő, és bízok benne, hogy kitart majd addig, míg az orvostudomány megtalálja a betegség ellenszerét” – zárta a beszélgetést az anya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik