Élet-Stílus

Keszthelynyi magyart öl meg évente a cigi

Évente kisebb településnyi ember hal meg dohányzás következtében, az elmúlt 13 év alatt közel 300 ezren. Szombaton lesz a nemdohányzók világnapja – derül ki a Generali a Biztonságért Alapítvány közleményéből.

Katasztrofális az egészségi állapotunk

Minden ötödik magyar nyugtatót szed

Hiába a dohányzást tiltó törvények, a nikotin továbbra is gyilkolja a magyarokat. A Generali a Biztonságért Alapítvány szűrésekkel küzd az egészségünkért – írják közleményükben.

A KSH szerint 21 746 ember halt meg dohányzás miatt 2012-ben – ez a szám megfelel egy közepes magyar város lakosságának. Körülbelül ennyien élnek Hajdúszoboszlón, Vecsésen, Keszthelyen vagy Hatvanban.

A közlemény arra is kitér, hogy egyre több a női nikotinfüggő: az elmúlt 12 évben közel tíz százalékkal csökkent a dohányzás miatt elhunyt férfiak száma, miközben a nőké másfélszeresére nőtt. A dohányzás leginkább rákos és keringési megbetegedésekért felelős, de csökkenti a születéskor várható élettartamot is.

A Generali a Biztonságért Alapítvány két éve folytat egészségügyi szűréseket országszerte. A vizsgálatok egyik fókusza a népbetegségnek számító szív- és érrendszeri megbetegedések, amelyek jelentős részét a dohányzás okozza.

A tavalyi szűréseken közel 3000 embert vizsgáltak meg, közülük minden második túlsúllyal küzdött, tízből négynek magas volt a vércukra, ötödüknél diagnosztizáltak magas vérnyomást, 10 százalékánál magas koleszterinszintet. Az alapítvány felmérése szerint a felnőtt lakosság 48 százaléka nem vesz részt rendszeres vizsgálatokon, pedig a magyarok egészségi állapota kiugróan rossz más országokéhoz képest. Az Alapítvány az év során 20 városban összesen 10 ezer szűrést tervez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik