Élet-Stílus

Hizlalja a népet a gazdasági válság

A hat évvel ezelőtt kezdődött globális recesszió miatt sokan választottak olcsóbb, kevésbé egészséges ételeket.

A gazdasági válság és az elhízottak arányának növekedése a fejlettebb országokban összefüggést mutat – állapította meg a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) új jelentése.

Egyes országokban – Ausztráliában, Franciaországban, Mexikóban és Svájcban – akár évi három százalékkal is nő az elhízottak aránya, míg az Egyesült Államokban, Kanadában, Dél-Koreában és Olaszországban viszonylag állandó a ráta – olvasható a jelentésben.

A rendelkezésre álló adatok elemzése azt mutatta: azokban az országokban, amelyeket leginkább érintett a 2008-ban kezdődött globális recesszió, a családok arra kényszerültek, hogy kevesebbet költsenek élelemre, különösen az egészségesebb, ám gyakran drágább árura, gyümölcsre, zöldségre. Helyettük inkább az olcsóbb ételeket vásárolták – áll a dokumentumban.

Növeli a gazdasági terheket a sok túlsúlyos

Még a válságot könnyebben átvészelő országokban is voltak csoportok – mindenekelőtt a nők, az alacsonyabb iskolai végzettségűek és a szerényebb jövedelműek – akiknél az elhízás kockázata szintén magasabb volt. A tíz OECD-tagállam adatainak elemzésén alapuló új jelentést szerdán mutatják be az elhízással foglalkozó európai kongresszuson Bulgáriában.

Az OECD legtöbb állama a fejlett országok közé tartozik, ám vannak köztük feltörekvő gazdaságok is, például Törökország és Mexikó. Nem tagja a szervezetnek Kína és India.

Az elhízás növekvő aránya a kormányok gazdasági terheit is fokozza, mert szembe kell nézniük a túlsúllyal összefüggő krónikus problémákkal, a cukorbajjal, a szívbetegségekkel, sőt a rákkal is.

A jelentés pozitívumként emeli ki, hogy bár a fejlett országokban minden ötödik gyermek túlsúlyos, több országnak sikerült megállítani az elhízott gyermekek arányának növekedését, sőt kissé csökkenteni is azt – áll a párizsi székhelyű szervezet elemzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik