Tudomány

Százmilliók életét mentheti meg az e-cigi

Ha dohányterméknek minősítik az e-cigarettát, azzal veszélybe sodorják a dohányzás okozta halálozás és betegségek visszaszorításának egyik komoly esélyét – figyelmeztet egy 53 vezető tudósból álló csoport.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban jelezte, hogy szándékában áll az e-cigarettát is egy kalap alá venni a többi nikotintartalmú termékkel. A Margaret Chan WHO-főtitkárhoz címzett nyílt levélben európai, észak-amerikai, ázsiai és ausztráliai tudósok érveltek amellett, hogy az e-cigarettához hasonló, kis kockázatú termékek nem a “probléma részét” képezik a dohányzás elleni küzdelemben, hanem éppenséggel a “megoldás részei” lehetnek.

A tudósok szerint az e-cigaretta akár “a 21. század legjelentősebb egészségügyi felfedezései közé sorolható, hiszen valószínűleg százmilliók életét mentheti meg”. Az e-cigaretták forgalma az utóbbi két évben óriásira nőtt: 2013-ban már hárommilliárd dollárra rúgott az ágazat árbevétele. Elfogadottságuk azonban vegyes. Mivel igen rövid ideje vannak forgalomban, nem lehet tudni, milyen hosszú távú egészségkárosító hatásaik lehetnek.

Gerry Stimson, az Imperial College London tudósa, a nyílt levél megírásának egyik szervezője szerint a WHO álláspontja “bizarr”, és a szervezet keményebben kezeli az e-cigarettákat az európai vagy egyesült államokbeli szabályozásnál. „Hallatni akarjuk a hangunkat, mielőtt a dolgok már kőbe lennének vésve” – mondta Stimson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik