Élet-Stílus

Minden ötödik magyar nyugtatót szed

Katasztrofális a magyarok egészségi állapota, depressziósak vagyunk és gyakran nézünk a pohár fenekére – derül ki a Generali a Biztonságért Alapítvány éves felméréseiből.

Minden tizedik magyar antidepresszánst szed, de családtagjuk, tágabb környezetük révén minden második érintett – derül ki az alapítvány közleményéből.

A magyarok 5 százaléka rendszeresen fogyaszt alkoholt, jellemzően a diplomás, fővárosi fiatal férfiaknak vannak alkoholproblémái. Ellenőrizetlenül szedjük a gyógyszereket pszichés problémáinkra – derül ki a 18-75 éves, legalább hetente egyszer internetezők körében végzett felmérésből. Minden ötödik megkérdezett valamilyen gyakorisággal szed nyugtatót, 9 százalékuk rendszeresen.

Bár a kedélyjavítókat az esetek háromnegyedében orvos írja föl, csak minden második fogyasztó járt pszichoterápiára. Legnagyobb arányban az 50-75 évesek, az alapfokú végzettségűek és az alacsony jövedelműek élnek kedélyjavítókkal, ám egyre korábban kezdjük szedni. A mostani 50-57 évesek 47 évesen nyúltak először ezekhez a szerekhez, a fiatalok ma már harmincas éveik elején.

Tragikus a magyarok egészségügyi állapota is. A felnőttek 48 százaléka nem vesz részt rendszeres vizsgálatokon, pedig egészségi állapotunk kiugróan rossz más országokéhoz képest: a lakosságot a különböző pszichológiai tüneteken túl magas vérnyomás, magas koleszterinszint és túlsúly jellemzi.

Az Alapítvány idén 20 városban 10 ezer ingyenes egészségügyi szűrést tervez.

Cukor, nyugtató, kávé – ki a drogos?

Ön lakna drogos mellett? – ezt a kérdést (melyre nyilván a legtöbben nemmel válaszolnának) a kutatások tükrében inkább úgy kéne módosítani: Tudja, hogy Ön drogos mellett lakik? Legalább is ha a drogost a függővel azonosítjuk, akkor mindenképp. Kávé, alkohol, cigaretta – ezek közismert függőséget okozó szerek. De egyes megítélések szerint a cukor is drog. Holland kutatók szerint a cukorra ugyanolyan figyelmeztető ábrákat (és extraadókat) kéne tenni, mint a cigarettára. Ráadásul a cukor kisgyerekkortól rombol, hat.

A nyugtatók addiktív jellegét mi sem bizonyítja jobban, hogy feketepiacuk és hamisítványpiacuk is van. A szerek világa, az addikciók kérdésében persze egy nagy különbség van: a szerre rászokott egyén milyen antiszociális viselkedésre képes a szer érdekében – itt nyilván nem említhető egy lapon a cukor- és a heroinfüggő. Egy biztos: a kormány 2020-ra drogmentesített Magyarország-elképzelése olyan reális terv, mint hogy egy év múlva osztrák béreink és moldáv áraink lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik