Élet-Stílus

A dongófajok negyede eltűnhet Európából

Csaknem minden negyedik dongófajt a kihalás veszélye fenyeget Európában a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint.

A szervezet a svájci Gladban mutatta be tanulmányát, amelyben mind a 68 európai fajt vizsgálatnak vetette alá. A felmérés szerint a dongófajok 24 százalékát fenyegeti a kihalás, további 46 százalék esetében csökken a populáció.

Ana Nieto, a tanulmány koordinátora nyugtalanítónak nevezte az eredményeket. “A veszélyeztetett dongók ilyen nagy aránya komoly következményekkel lehet az élelmiszertermelésünkre” – fogalmazott a szakértő.

A dongók beporzóként gondoskodnak a növények szaporodásáról és terjedéséről, ezért fontosak az élelmiszertermelés szempontjából is. A beporzók, mint például a dongók haszna az európai gazdaság számára az IUCN számításai szerint évente több mint 22 milliárd eurót (6758 milliárd forintot) tesz ki.

A klímaváltozás, az intenzív mezőgazdálkodás és a megváltozott földhasználat jelenti a legfőbb veszélyt a dongókra a zöldszervezet szerint. Az állatok gyakran bizonyos növényekre specializálódnak, ezáltal sokkal érzékenyebbekké válnak a környezet változásaira.

A növekvő hőmérséklet csökkenti például a második legnagyobb európai dongófaj, a Bombus hyperboreus életterét. Ezek az állatok a skandináv tundra hideg területein és Oroszország északi részén fordulnak elő.

“A dongók és életterük védelme, a meggyengült ökoszisztémák helyreállítása és a faji sokszínűséget elősegítő mezőgazdaság támogatása döntő jelentőségű eszközei az európai dongópopuláció megőrzésének” – fejtette ki Nieto.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik