Élet-Stílus

Saját fiával készül házasodni a 40 éves nő

Az asszony azt mondta túl sokat költött fiára ahhoz, hogy más nőnek átengedje.

Hiába a sok támadás, az ellenvélemény, a kritika, a zimbabwei furcsa pár tagjai állítják: fülig szerelmesek egymásba, és azok is maradnak, annak ellenére, hogy anya-fia viszonyban állnak. A 40 éves Betty Mbereko és fia, Farai saját bevallásuk szerint három éve kezdtek szerelmi kapcsolatba, mert az amúgy 12 éve özvegy Betty nem akart hozzámenni elhunyt férje öccséhez, ahogy azt a szokás szerint kellett volna.

Az asszony úgy döntött, ha már mindenképp házasodni kell, akkor azt lehetőleg a fiával teszi. Ahogy azt az ügyben tartott bírósági meghallgatáson elmondta, sokat szenvedett és persze fizetett, hogy Faraiból tisztességes és sikeres ember legyen, jól fizető munkával, és most, hogy az lett, nem szeretné, ha munkája gyümölcsét egy másik asszony szakítaná le. Hogy ezt mennyire gondolta komolyan a bomlott elméjű nőszemély, nos, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy jelenleg hat hónapos terhes fia gyermekével, aki egyben saját unokája is lesz.

A falu, ahol egyébként a páros él – Mwenezi Masvingóban – nem nézi túl jó szemmel a vérfertőző kapcsolatot, ezért is rendelték be a párt bírósági meghallgatásra, ahol kötelezték őket, hogy azonnal hagyjanak fel a kapcsolattal vagy költözzenek el. „Nem engedhetjük meg, hogy a falunkban ilyesmi történjen” – nyilatkozta a falu vezetője, Nathan Muputirwa, majd hozzátette, hogy egy ilyen vérfertőző kapcsolat rossz jel az egész falura nézve. „A múltban már rég megölték volna őket, de most félünk a rendőrségtől” – tette még hozzá az elöljáró.

Mberekoék utóbb a költözés mellett voksoltak, és a tárgyalás után nem sokkal ismeretlen helyre távoztak.

Honnan jön a családon belüli nemi élet tilalma?

Az incesztus, azaz a családon belüli nemi élet tilalma ősrégi és egyetemes, ami alól csak ritkán, és főleg társadalmilag kiemelkedő státuszú egyedek voltak kivételek (mint a királyi családok) – egyébként az ősi Egyiptomban, Hawaii szigetén és más amerikai törzsi esetben ismerjük az incesztus tilalmának hiányát, megtörését, és így a hatalom kifejezését is jelenthette (nekem még ezt is szabad). Pontosan nem tudni, honnan ered, de azt feltételezik kutatók, antropológusok, hogy a közeli rokonok közti féltékenység kialakulását, vagyis az életet, együttműködést tönkretevő helyzeteket akarta ez az ösztönös tiltás megakadályozni. Ily módon ez a parancs arra kényszerítette az embert, hogy más “társaságból”, kívülről válasszon magának párt, azaz együttműködjön idegenekkel, ezáltal pedig erősödött a komunikáció, a kooperáció – azaz az incesztus tilalma sokat tett az emberi kultúra és kommunikáció fejlődéséért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik