Élet-Stílus

A mikró tényleg tönkreteszi a kaját?

Egyes feltevések szerint kiöl belőle mindent, ami hasznos.

Igen, mi is hallottuk, ahogy bizonyára önök közül is sokan, hogy a mikró, az maga az ördög. Hogy az egy olyan masinéria, ami nem elég, hogy szanaszét sugároz magából, de ráadásul kiöli az ételünkből a hasznos vitaminokat, az ásványi anyagokat, hogy nekünk csak a káros zsírt meg a sót hagyja.

Nos, jó hírünk van, ez a fenti állítás, úgy ahogy van nem igaz. Sőt! Ha tényszerűek szeretnénk lenni, a mikrózás után az ételünkben több marad tápanyagból, mint a hagyományos főzés esetén. Legalábbis Gwendolyn A Cross, Daniel Y. C. Fung és Robert V. Decareau szerint, akik a Critical Reviews in Food Science and Nutrition című szaklapba publikáltak erről egy terjedelmes vizsgálati anyagot.

Ahogy ebből egyértelműen kiderül, a főzés során – függetlenül attól, hogy hagyományos módon vagy mikróban történik – az ételek így is, úgy is veszítenek tápanyagtartalmukból. Hogy mennyit, az számos tényezőtől függ: például a felhasznált hő és víz mennyiségétől, a főzési időtől és az ételek fajtájától.

A mikrohullámú sütő, mivel alapból rövidebb ideig és kevesebb hővel dolgozik, kevésbé káros az ételek szemszögéből. Hacsak nem sugározzuk halálra – egész pontosan a forráspontig és azon túl – az ételeinket.

Összefoglalásként, a most idézett vizsgálat azt mondja, a hagyományos és a mikrós főzés között elhanyagolható a különbség. Ha valaki biztosra akar menni, és nem mellesleg táplálót akar enni, akkor inkább pároljon. Az mindkettőnél jobb.

Így működik a mikró:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik