Élet-Stílus

Elérte Magyarországot is a vérzéses láz

kutato-virus(1)(960x640)(4).jpg (kutató vírus)
kutato-virus(1)(960x640)(4).jpg (kutató vírus)

A betegség emberről emberre terjed, és egyelőre nincs ellene orvosság.

Annak, hogy ma már Magyarországon is vannak olyan kórokozók, melyek eddig főleg a mediterrán és a trópusi területeken fordultak elő, az egyre melegedő éghajlat, a globalizáció és a klímaváltozás áll a hátterében. A legmagasabb kockázati csoportba olyan kórokozók tartoznak, melyek közös jellemzője, hogy halálosak, emberről emberre terjednek és nincs ellenük hatékony védekezési, illetve terápiás módszer – írja a HVG.

Ezek közül az egyik az a krími-kongói vérzéses láz, amelynek terjesztői – bizonyos kullancsok – Magyarországon is megjelentek. Déli szomszédainknál is jelen vannak már, ráadásul a kullancsok elterjedésének határvonala folyamatosan tolódik észak felé – írja közleményében az ÁNTSZ és az Országos Epidemiológiai Központ.

Ugyanebbe a magas kockázatú csoportba tartozik még az anthrax, a pestisbaktérium, a majomhimlő és a madárinfluenza vírusa is. Az általuk okozott megbetegedésekre jellemző, hogy súlyos, gyakran életet veszélyeztető és sokszor nem tipikus tünetekkel jelentkeznek.

Az Országos Epidemiológiai Központban (OEK), illetve a járványügyi csúcslaboratóriumban, a Nemzeti Biztonsági Laboratóriumban az elmúlt 10 évben kifejlesztették a veszélyes kórokozók hagyományos és korszerű molekuláris biológiai diagnosztikai hátterét. A létesítmény – speciális kialakításánál fogva – alkalmas a legveszélyesebb kórokozók izolálására, tenyésztésére, valamint biokémiai tesztek elvégzésére, gyógyszerekkel szembeni rezisztenciájuk meghatározására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik