A növényekben természetesen előforduló polifenolok az emberi étrend alapvető összetevőinek számítanak. Ezek a vegyületek a kutatások szerint csökkentik a számos betegséggel összefüggő oxidatív stresszt, ráadásul jótékony pszichológiai hatást is gyakorolhatnak.
“A csokoládé a közhiedelem szerint is javítja a kedélyállapotot” – számolt be a kutatás vezetője, Matthew Pase. “Klinikai kísérletünk elsőként bizonyította a kakaóban lévő polifenolok pozitív hatását a hangulatra.”
A randomizált kísérletben 72 negyven és hatvanöt év közötti férfi és nő vett részt. Az első csoport 500 mg kakaó polifenolt tartalmazó keserű csokoládé turmixot, a második 250 mg kakaó polifenolt tartalmazó keveréket, a harmadik pedig 0 mg polifenolt tartalmazó csokoládéturmixot kapott. Az italokat teljesen egyforma csomagolásban kapták, így sem a résztvevők, sem a kutatók nem tudhatták, melyik kezelésben részesültek az egyes alanyok.
Kíváncsi, hogy zajlik egy ilyen kísérlet? Olvassa el itt!