Élet-Stílus

A leheletünk leleplezi a hangulatunkat

A szánkból lassan nem csak súlyos betegségeket, de sok minden mást is meg lehet állapítani.

Hat olyan biológiai jelzőanyag (biomarker) van a leheletünkben, amelyek megváltoznak, amikor a stressz magas szintjének vagyunk kitéve – derül ki a Journal of Breath Research szaklap legújabb számában megjelent kutatásból.

“Ha objektív, nem invazív módon tudjuk mérni a stressz szintjét, azzal segíthetjük a betegeket és az olyan sérülékeny embereket, akik számára nehézséget jelent stressz-válaszuk megosztása ápolóikkal (például az Alzheimer-kóros betegek)” – magyarázta a tanulmány egyik szerzője, Paul Thomas, a Loughborough Egyetem kutatója.

A kísérlet során 22 fiatal felnőttet tettek ki stresszes helyzetnek (nehéz matematikai feladat), majd ugyanezek az alanyok nyugodt komolyzenét hallgattak kényelmes körülmények között. A kísérlet fázisai előtt és után a kutatók megmérték az alanyok vérnyomását és pulzusszámát, valamint gázkromatográfia-tömegspektrometriával elemezték a leheletükben lévő kémiai anyagokat.
A leheletvizsgálat azt mutatta, hogy két vegyület, az indol és a 2-metil-pentadekán szintje jelentősen megemelkedett a stresszes helyzetet követően. Ezen kívül további négy vegyületről azt mutatták ki, hogy a stresszes esemény után kisebb mennyiségben fordult elő a leheletben.

 

Ha kíváncsi, milyen betegségeket tudnak kimutatni az orvosok a leheletből, kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik