Élet-Stílus

Létezik egy másik világ

A Zselic szívében megvalósult a Handó házaspár álma, melyet szívesen megoszt bárkivel, aki szeretne hasznosan és boldogan eltölteni néhány napot a családjával.

A nyári szünet alatt a legtöbb családban központi kérdés: mit csináljunk a hétvégén? Ha a szívünkre tesszük a kezünket, bevallhatjuk, többre vágyunk, mit egy kirándulás, egy játszóház vagy az állatkert. A barátnőm hívta fel a figyelmemet a Katica Tanyára, ahol mindez egyben megtalálható. Sőt! Ennél még sokkal több is. Az interneten is rákerestünk a tanyára, és döntöttünk: megyünk.

Budapestről ugyan az út kicsit hosszú, de mindenképpen megéri. Egyszerűen gyönyörű vidék, és a fák között barátságosan hívogat bennünket a Katica Tanya. A helyszínen derült ki, hogy a VI. Patcai Várjátékok közepébe csöppentünk. Megtudtuk, hogy tizenhárom lovagrend képviseltette magát, ahol a legkisebbektől a legnagyobbakig bárki belekóstolhatott a középkori emberek mindennapjaiba.

Az interaktív programok közül mindenki találhatott kedvére valót: a látogatók megismerkedhettek a kardforgatás mesterségével, tesztelhették ügyességüket a nyilazásban, de a korabeli páncélzatot is bárki magára ölthette. Mindezek mellett megcsodálhatták Kassai Lajos lovasíjász világbajnok bemutatóját is. A gyerekek mindent ki akartak próbálni, mi pedig nem győztük követni és figyelni őket.

Az egész napos bemutatók alatt kiderült, milyen büntetés érte a hitetleneket és a boszorkányokat a középkorban, hogy szórakoztak a parasztok és lovagok több száz évvel ezelőtt, és hogy milyen fortélyokat alkalmaztak az ellenség legyőzésére. A hétvége fénypontjaként sötétedés után munkába állt Európa második legnagyobb hajítógépe, és tüzes golyókat lőve kápráztatta el a közönséget.

A patcai palánkvár sem maradt ki a mókából: a lovagok fáradhatatlanul ostromolták az építményt, melynek lelkes védői az utolsó pillanatig rendíthetetlenül kitartottak, és elkergették a támadókat. A várostrom után nem feledkeztek meg a Szent Iván éjjeléhez köthető hagyományokról sem; tűzzsonglőrök kápráztatták el a nagyérdeműt, majd tűzugrás következett.

A tanya ötlete Handó János és felesége, Eszter fejéből pattant ki. A házaspár korábban beutazta a világot, és ezen kaland során fogalmazódott meg bennünk a cél: minél több embert szeretnének visszacsalogatni a természetbe, hogy érezzék a friss levegő erejét, a puha fű selymességét, megismerhessék az állatokat, valamint elődeink szokásait, mesterségeit, bölcsességét, eközben játszva tanítsák korunk ifjúságát gyakorlati tudásra, tapasztalatra.

Programok tucatjaival szolgál a Kalandpark, amelynek célja kettős. Egyrészt természetes környezetükben bemutatni a különböző háziállatokat, köztük őshonos magyar fajokat (mangalicákat, rackákat, magyar szürkéket), számos játszva tanító felirattal, ismeretterjesztő táblával, illetve megismertetni a hagyományos gazdálkodás eszközeit, az ekét, a traktort és a kombájnt. Másrészt ügyességi akadálypályákkal, hancúrpajtával teszik az élményt még gazdagabbá, nem beszélve a tucatnyi kültéri és beltéri, játszva tanító alkalmatosságról, a XIII. századot idéző lovagvárról és a völgy aljában fekvő Katica tóról.

A Csúszdaház három beltéri óriás csúszda, melyek négy és fél, illetve hat és fél méter magasak, így mindenki megtapasztalhatja a „szabadesés” érzését is.

A felnőtt és gyermek játszóban minden korosztály együtt szórakozhat. Mi magunk is kipróbáltuk a csúszdákat és sokat nevettünk. Újra együtt játszottunk a gyerekekkel, és nem mondtuk, hogy nincs idő, nem érek rá, foglald el magad. Este boldogan és jóleső fáradsággal zuhantunk az ágyba, és elhatároztuk, egyszer még visszatérünk a Katica Tanyára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik