Élet-Stílus

Kiújult a hároméves Zalán súlyos betegsége

Ritka betegségben, Ewing-szarkómában szenved egy hároméves debreceni kisfiú. Zalánnak rosszindulatú csontdaganata van, ez a csontrák nagyon agresszív fajtája. Tavaly megműtötték, csonkolták az állkapcsát, ám a betegség nemrég kiújult, a kicsit ismét operálni kell. Az öt gyermekét egyedül nevelő édesanyja egyelőre munkát sem tud vállalni, hogy minél többet lehessen gyermekével.


Fotó: Hir24 / Miskolczi János

A Hír24 korábban már beszámolt Zalán súlyos betegségéről. A kisfiút, aki egy éve új csontvelőt kapott, illetve kemoterápiával kezelték, tavaly ősszel sürgősen meg kellett műteni, miután az állán pár hét alatt, szinte egyik napról a másikra növekedett alma nagyságúvá a daganat. Az akkor kétéves kisfiúnak csonkolták az állkapcsát, vagyis bal állának nagy részét kivágták, hogy a daganat ne terjedhessen tovább. Az operáció után Zalán újra megtanult enni, és úgy volt, hogy az állkapcsából hiányzó darabot, ha meggyógyul, várhatóan hat év múlva egy bordacsontjából pótolják.

Ez év tavaszáig úgy tűnt, minden rendben van a kicsivel, ám az agresszív betegség kiújult. Az alig hároméves Zalán megpróbáltatásai, bár felnőtthöz méltó türelemmel viseli a vizsgálatokat és kezeléseket, nem értek véget.

„Pont egy éve, hogy megkapta az új csontvelőt. A tavaly szeptemberi csonkolásos állkapocsműtét után rendszeresen jártunk kontrollvizsgálatokra, és úgy tűnt, nincs semmi baj” – mondta el a Hír24-nek Zalán édesanyja. Az öt gyermekét egyedül nevelő Ajmal-Papp Csilla hozzátette: még március elsején sem látszott semmi baj, majd március 12-ére, épp, amikor CT-re kellett mennünk, óriásira dagadt Zalán bal arca.

„Először középfülgyulladásra gyanakodtam – magyarázta az édesanya, ám a vizsgálat a legnagyobb rémálmukat igazolta: kiújult a kisfiú betegsége. Az orvosok azonnal elkezdték a kemoterápiás kezelést, melyből még két blokk van hátra. Egy blokk három napot jelent, s ha az utolsó is befejeződött, és Zalán is felerősödik, az eddiginél nagyobb, egész napos műtét vár az alig hároméves kisfiúra. „Még nem műthető, mert olyan helyen van a daganat és olyan nagy, hogy kemoterápiával csökkenteni kell a méretét. A bal oldali járomcsont mögötti lágy részeket szinte teljesen ki kell majd venni – vetítette elő a műtét részleteit Ajmal-Papp Csilla.

„Abban bízunk, hogy a műtét sikeres lesz és a daganat teljes egészét ki tudják venni az orvosok” – mondta. A kisfiú életéért folytatott harc azonban ezzel még nem ér véget, műtét után sugárkezelés vár rá. Az elkeseredett édesanya nem tudja, mi lesz. Már úgy tűnt, teljesen felépül a kis Zalán, így megpróbált munkát keresni, hogy eltarthassa a családot. A munkavállalás azonban egyelőre lehetetlen, Csilla minden percét beteg kisfiával tölti.

Az asszony hálás a Daganatos Gyermekekért Alapítvány munkatársainak a támogatásért, azt mondja, ha nem volnának, ők már az utcán lennének. Minden segítséget köszönettel fogadnak, de nem feltétlenül pénzadományra gondolnak, hanem például műanyag kupakokra – tette hozzá könnyes szemmel az édesanya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik