Nagyvilág

Szexpartik miatt újra őrizetben DSK

Őrizetbe vette Dominique Strauss-Kahnt, az IMF volt vezérigazgatóját az észak-franciaországi Lille ügyészsége egy prostitúciós hálózat ügyében indított nyomozás keretében.

DSK-t saját kérésére hallgatják ki azokkal a párizsi és washingtoni szexpartikkal kapcsolatosan, amelyeken való részvételét már korábban nyilvánosan elismerte. A kihallgatás idejére történt őrizetbe vétel valószínűleg legfeljebb két napon át, de maximum három napig tarthat. Az ügyészség ezt követően dönt a vádemelésről.

Prostituáltak szolgáltatásainak igénybevételét nem tiltják a francia törvények, az ügyészség Strauss-Kahnt azonban üzletszerű kéjelgés elősegítésében való bűnrészességgel és hűtlen kezelés bűntettével gyanúsította meg, ugyanis azt feltételezik, hogy a volt IMF-vezér tudott arról, hogy a szexpartikat és a prostituáltak utazásait nagyvállalatok számláiról finanszírozták.

15 ezer euró/éj

Az ügyben eddig öt személyt vettek őrizetbe, köztük Jean-Christophe Lagarde-ot, Lille rendőrfőkapitányát. A francia média által közzétett kihallgatási jegyzőkönyvek szerint valószínűsíthető, hogy az Eiffage vállalatcsoport egyik leányvállalatának igazgatója prostituáltakat közvetített Strauss-Kahnnak. Vallomása szerint a lille-i főkapitány a volt IMF-vezér társaságában vett részt párizsi szexpartikon. A nyomozás során az is kiderült, hogy az ügy fő gyanúsítottjai többször is jártak Strauss-Kahnnál Washingtonban. Utoljára május 11. és 13. között, egy nappal azelőtt, hogy a volt IMF-vezért nemi erőszak kísérletének gyanúja miatt New Yorkban őrizetbe vették.

Valószínűleg David Roquet, az Eiffage leányvállalatának igazgatója és egy másik vállalkozó fizették Párizsban annak a luxushotelnek a számláit, ahol mások mellett a rendőrkapitány és DSK részvételével rendezték a szexpartikat. A számla nagy részét – megközelítőleg 12 és 15 ezer euró között esténként – az Eiffage leányvállalata állta, a volt IMF-vezér meghívott vendég volt azokon az esteken, így semmit nem fizetett.

A Carlton luxushotel – itt rendezték a szexpartikat

A lille-i hálózat ügyében egy prostituált feljelentése nyomán indult eljárás. A rendőrség először annyit állapított meg, hogy a helyi luxushotelek a szomszédos Belgiumból hozattak át prostituáltakat a vendégeik számára. Az ügy akkor robbant ki, amikor a rendőrség bezáratta az érintett szállodákat.

Eddig mindent megúszott

Strauss-Kahn nevét először tavaly októberben hozta az üggyel összefüggésbe a sajtó. Az IMF-vezér ekkor kérte mielőbbi kihallgatását annak érdekében, hogy “véget vethessen a gyanúsítgatásoknak”. Erre azonban csak most kerülhetett sor, mivel ez idáig a futtatói kör feltételezett vezetőinek kihallgatása folyt.

Az IMF-vezér ellen – a korábbi ügyei miatt – már nem folyik bűnügyi eljárás, sem Párizsban, sem az Egyesült Államokban. Franciaországban elévülés miatt nem történt vádemelés egy 2003-as ügyben, amelyet az ügyészség “szexuális zaklatásnak” minősített. A nemi erőszak kísérlete miatti amerikai büntetőügyet pedig a panaszos szavahihetőségének megkérdőjelezését követően ejtették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik