Élet-Stílus

Kullancstámadás az óvodában

Hogy kerülhet a kisgyerekbe kullancs, amikor nem is voltak kirándulni, csak oviban? - kérdezi csodálkozva egyre több szülő. Mi a teendő, ha meglepetésünkre a városi óvodák árnyas udvarán sikerül összeszedni e veszélyesnek mondott élősködőt?

Ovi után mindennap kullancsvizit!

Az elmúlt évek enyhe telei miatt elszaporodott kullancsok egyre több helyen és mind többeknek okoznak meglepetést, olyanoknak is, akikbe korábban sosem mászott ilyesmi. Sokszor az óvónőket is készületlenül éri, ha kullancsot fedeznek fel a gyerekeken. A kullancs nem volna több ártatlan kellemetlenkedőnél, ha a szervezetében élő vírusok, baktériumok nem volnának olykor veszélyesek: legalább félszáz különböző betegséget tud terjeszteni, ha a bőrbe kapaszkodva alkalma van ezeket bejuttatni nyálával a szervezetbe. A fertőzött nyál visszaöklendezése nem azonnal következik be, ezért fontos a kullancs mielőbbi – lehetőleg hat órán belüli – felfedezése és szakszerű eltávolítása.

Zokniba tűrt nadrágszárral és kullancsriasztó krémmel ugyan lehet védekezni a kullancsok ellen, de ez az óvintézkedés nem ad teljes biztonságot, ráadásul igazi nyári időben a hosszú ujjú és szárú védőöltözet kibírhatatlanul meleg, a sokat mozgó, rohangáló kisgyerekek számára pedig egyenesen kínzás. Így óhatatlanul előfordul, hogy a kullancs belemászik a gyerekekbe. Ezért tavasztól kezdve minden szabadban, kertben, parkban, erdőben töltött nap után az esti fürdéskor tüzetesen át kell nézni a testet, főként a hajlatokat, a hónaljat, a lábak, a lábujjak közötti és a fül mögötti területet. Ha kullancsot találunk, azonnal ki kell szedni!

Kullancskiszedés helyesen!

Számos régi praktika forog közszájon, hogyan lehet maradéktalanul, fejének leszakadása nélkül eltávolítani az élősködőt. Fejjel vagy fej nélkül, csak olyan módszer helyes, amivel a netán fertőzött kullancstestnedvek bejutását az emberbe megelőzhetjük. Sem a krémezés, sem az alkoholos bódítás nem célravezető, mint ahogy a “gyufás módszer” használatával sem érdemes kísérletezni! A kullancsot egyszerű csipesszel vagy gyógyszertárban beszerezhető, egyszer használatos kullancskanállal összenyomás nélkül fogjuk meg, majd egyetlen mozdulattal, az óramutató járásával ellentétes irányba megcsavarva szedjük ki. Ha nem jönne ki egyben, nem kell kétségbeesni, a bennmaradt fejet tűvel óvatosan piszkáljuk ki, nehogy a helye begyulladjon. Az egészen kicsi lárvákat és nimfákat steril tűheggyel a legegyszerűbb kiszedni.

A kullancs kiszedésével teendőink még nem értek véget, de előbb ismerkedjünk meg a két általa terjesztett legfontosabb betegséggel. A kullancs-encephalitisről és a Lyme-kórról, megelőzésükről és gyógyításukról külön is szót kell ejtenünk.

Ha kíváncsi, hogy milyen betegségeket terjeszthetnek a kullancsok és ezeket hogy ismerheti fel, kattintson ide.

Forrás:

Kullancstámadás az óvodában (Házipatika)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik