Élet-Stílus

A szexnél is jobb…

Tudtak valamit dédapáink, amikor fél életüket adták volna, csak hogy megpillanthassák szívük hölgyének bokáját...

Én vakarom a tiéd, te meg az enyémet – áll az egyezség, ha veszettül viszket a hátunk. Ám egy új kutatás szerint az igazi örömöt nem azon a tájékon kell keresni. Önként vállalkozókat bedörzsöltek a csalánbab (bengáli bársonybab, mucuna) hüvelyével, amelynek apró tűszerű szőrei vannak (amiket viszketőporokhoz is előszeretettel használják). Ezzel a módszerrel viszketést idéztek elő az alanyok alkarján, bokáján ás a hátán.

A szerencsétlenek öt teljes percig nem vakarózhattak, majd el kellett mondaniuk minden egyes területről, hogy mennyire viszketett. Majd, miután kellően megvakargathatták a bizsergő területeket, azt is osztályozniuk kellet, melyik mekkora élvezetet okozott nekik. A boka messze a legtöbb gyönyört okozta a vakarászásnál, ami azért meglepő, mert a hátvakarás végtelen öröme élt mindeddig a köztudatban.

Francis McGlone professzor maga is meglepődött az eredményen: „Azt gondoltam volna, hogy a hát adja majd a legtöbb örömet, de a boka lett a listavezető. Ami engem lenyűgöz, hogy a viszketés miért ilyen gyönyört ígérő. Minden mögött, aminek jutalma van, valamilyen evolúciós törvénynek kell állnia.”
A tudósok azt feltételezik, a meglepő jelenség oka az lehet, hogy a boka gyakran kerül kapcsolatba rovarokkal és egyéb élősködőkkel, amelyek a – gyönyörűséget okozó – vakarászással jól eltávolíthatók.

A tanulmány a British Journal of Dermatology című szaklapban jelent meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik