Élet-Stílus

Fantasztikus kutyák: amit sosem hittél volna

Az ember legjobb barátja, nem kétséges. De vajon tudunk-e mindent, vagy közel mindent hűséges társunkról?

● A kutyák legrégebbi, közös őse mintegy 40 millió éves, bár nem könnyen ismernénk fel benne őket: a menyétszerű, Miacis nevű állat fákon és odúkban élt. Későbbi leszármazottja, a Tomarctus úgy 15 millió évvel ezelőtt jelent meg és már jobban hasonlított, igaz, inkább a rókákhoz.


A border collie az egyik legintelligensebb kutyafajta

● Az ősi Egyiptomban tisztelték a kutyákat is, ha egy kedvenc elpusztult, meggyászolták szemöldökük leborotválásával, hamut szórva fejükre és napokon át tartó hangos siratással.

● Már egy kis mennyiségű szőlő és mazsola is veseelégtelenséget okozhat a kutyáknál, ami akár végzetes is lehet. A csoki, makadámdió, főtt hagyma és bármi, ami koffeint tartalmaz ártalmas az egészségükre. Az alma- és körtemag arzént tartalmaz, ami szintén halálos mérgezést okozhat.

● A talppárnáik bőrének a rugalmasságát izzadságmirigyek segítik megőrizni.

● 2003-ban megszületett a „wagometer”, egy eszköz melynek segítségével megállapíthatjuk, milyen hangulatban van a kis drága, ugyanis dr. Roger Mugford találmánya képes kikalkulálni azt a farokcsóválásból.

● A kutyáknak (és a macskáknak is) van egy úgynevezett harmadik szemhéjuk, más néven pislogó hártyájuk. Az ebben elhelyezkedő mirigy termeli a könnyük 25-50%-át.


Yodát, a világ legcsúnyább kutyáját a gazdája
először patkánynak nézte

● A kiskutyákat gyakran nem hajlandó gondozni az anyaállat, ha császárral jönnek a világra, és megtisztítják mielőtt odaadnák neki.

● Ha valakit kiebrudaltak, az még annál is rosszabbat jelentett eredetileg. A magyarázat szerint az alföldi lakodalmakban sok kutya gyülekezett össze a koncokra. Marakodásukat megunva, a legények lyukat csináltak a nádkerítésen. Ketten aztán egy hosszú rúddal a lyuk elé álltak, az udvarban maradók az ebeket meg oda kergetik. Amikor ki akart bújni az állat, a kívül lévő rúddal a levegőbe és persze jó messzire repítették. Az így eldobott eb nem ment vissza egyhamar, őrült ha épen megúszta a kalandot.

● A pekingi palotakutya és a japán csin olyan megbecsült volt az ősi Távol-Keleten, hogy saját szolgáik voltak. Sőt, a pekingieket templomokban is imádták évszázadokig, a mandarinok pedig ruhaujjukban hordozták őket – aminek azért némi melegítési funkciója is volt.

● Az eb arca elárulja, milyen hosszú ideig élhet, állítólag. A hegyes pofával rendelkező, farkasra emlékeztető állatok tovább élnek, míg a lapos arcúak, mint a bulldog gyakran rövid életűek. Általános szabályként azonban jellemzőbb, hogy egy kutya minél nagyobb termetű, annál rövidebb ideig él és fordítva.


Miska, a lajka azt vonyítja: ájlávjú

● A világ legöregebb kutyája a Guiness Rekordok könyve szerint Ausztráliában, Victoria államban élt. A Bluey nevű juhászkutya 1910-ben került gazdájához, majd közel 20 évig dolgozott, és 1939-ben kellett elaltatni, 29 évet és 5 hónapot élt.

● A legtöbb kutya tulajdonosa a 13. században élt Kublaj Kán volt, aki 5 ezer masztiffot mondhatott magáénak egyszerre. Persze nem ölebeknek, hanem vadászatra és hadászatra képeztette ki az állatokat.

● A világ első kutyakápolnája 2001-ben épült. Stephan Huneck képzőművész és gyermekkönyvszerzőt öt kutyája segítette a felépülésben egy súlyos betegségből, ennek emlékére készült az épület. A megszállott kutyarajongó művész 2010-ben saját kezével vetett véget életének, amikor az a veszély fenyegette, hogy elveszíti Dog Mountain nevű birtokát a kápolnával.

● A magyarok fele tart kutyát, főként a vidékiek és a családi házban élők.

● Csak Budapesten naponta 40 tonna kutyaürülék kerül a közterületre – ami nem is olyan sok, ha belegondolunk, hogy a fővárosiak közel 40 százaléka tart kutyát.


Szilveszterkor rengeteg kutya fut világgá, vigyázzunk rájuk!

● A Korán a kutyát a tisztátlan állatok közé sorolja, aminek egyik oka lehet, hogy a Közel-Keleten, az éghajlati és egyéb adottságok miatt, veszettséget és más súlyos fertőzéseket, betegségeket terjeszthettek az állatok. Ugyanakkor a Próféta többször is jó szívvel emlékezik meg az ebekről mint Allah teremtményeiről.

● A kínai asztrológia szerint azok, akik a Kutya évében születtek, nemes lelkűek és hűségesek. Rengeteg barátjuk van, ami szintén kiváló jellemvonásaiknak köszönhető. Nem könnyű viszont velük élni, mert jellemző rájuk a hangulatingadozás és magasak az elvárásaik.

● Az első emlős, amely az űrben járt, Lajka kutya volt 1957-ben. A Szputnyik-2 fedélzetén tette meg a nagy utat, a visszaútról azonban nem gondoskodtak számára. De legalább nem szenvedett sokáig szegény, mert a Föld körüli pályára állás után néhány órával elpusztult.


Társas lények: bizonyítottan rosszul tűrik a magányt

● Tudományosan bizonyított tény, hogy egy border collie 1022 szót volt képes megtanulni és megjegyezni. A kísérlet azonban megszakadt, de nem Chaser memóriájának a határát érték el, hanem a kutatóknak nem állt rendelkezésére több idő.

● Egy felmérés szerint a gazdik 33%-a bevallotta, hogy szokott telefonon beszélni kedvencével, illetve hagy számára üzenetet, amikor távol van. Te szoktál így tenni? És hány vakkantást tudsz megkülönböztetni?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik