Tudomány

A kutya, amelyik ezer szót ismer

Évszázados háború dúl a kutyák és macskák értelmi képességei között. Most a kutyák állnak nyerésre.

A dél-karolinai Wofford Főiskolán éppen a világ legokosabb kutyájaként elhíresült border collie állította fel az új állati szókincsrekordot. Az intenzív kiképzésnek kitett kutya – Chaser – 1022 szót sajátított el.

Az állatot két pszichológus Alliston Reid és John Pilley játékosan tanította meg arra, miként különböztesse meg a dolgokat egymástól az alapján, milyen szót ejtenek ki az emberek. A Chasernek hívott állat bonyolultabb feladatok elvégzésére ösztönző vezényszavakat is elsajátított, például hogy a mancsával miként érintsen meg egyes tárgyakat.

Nagy teljesítmény, amit Chaser produkált, hiszen az eddigi szókincsrekodot a Rico, a Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézetben nevelt kutya tartotta csak 200 szóval. Alex a híres szürkepapagáj is mindössze száz szót és néhány mondatot volt képes felismerni.

Miklósi Ádám, az ELTE Etológia tanszékének vezetője, a Family Dog Projectjének alapítója szerint más kutyákkal hasonló feladatoknál többet lehet hibázni, s a border collie-t a különleges kiképzés tette ügyesebbé. A kutyák jó kézséggel értik meg a szavakat, ha fogékonyak és nagy odafigyeléssel oktatják őket.

AJÁNLOTT LINKEK:

További információk a világ legokosabb kutyájáról (New Scientist)

Border collie (haziallat.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik