Élet-Stílus

Mit vegyünk a “gyereknek” karácsonyra: nyakörvet vagy pórázt?

Strasszos nyakörv, ötcsillagos luxusfekhely, disznós kaparófa... avagy mit teszünk a fa alá négylábú kedvenceinknek?

Azon persze most is elvitatkozhatnánk, hogy egy háziállat – legyen az két- vagy éppen négylábú – vajon tényleg családtag-e, akinek ugyanúgy illik ajándékkal készülni, mint mondjuk a nagyinak vagy a gyerekeknek. Úgy döntöttünk, most kivételesen – az ünnepre való tekintettel – nem boncolgatjuk mélyebben a témát, ehelyett inkább fejest ugrottunk a pórázok, hámok, kabátkák és rágóállatok színes világába, hogy megmutathassuk, mi mindenből válogathatnak azok, akiknek nem ünnep az ünnep, ha nincs ajándék a négylábúnak is.

Állatbarátság számokban:
1. Amerikában a lakosság 81%-a úgy kezeli kedvencét, mint egy teljes értékű családtagot.
2. 58% úgy hivatkozik saját magára, mint a négylábú “papájára”/”mamájára”.
3. 78% tudja, mikor van kedvence születésnapja, és erre mindig ajándékkal készül.

 

Télikabát – az abszolút nyertes

Ha nagyon erőltetem, még fel tudom idézni, milyen volt, amikor a környékünkön feltűnt az első kabátos kutya. (Persze hogy: hiszen a lakótelepünkön akkor a 12 éves tacskónk diktálta a divatot…) Jól emlékszem a meglepett, hitetlenkedő arcokra, no és a megjegyzésekre is jó dologról, meg túl sok pénzről, meg holmi agyrémről. Jó, hát akkoriban ez nem volt szokás, és azt sem kellett mindenkinek tudnia, hogy kedvencünk nem úri passzióból kapott ruhát, hanem mert kellett. Mert a rák miatt akkor épp egy szál szőre se volt, de ezt meg nem írtuk rá.


A kabátkínálat gazdag, kábé mint egy kisebb ruhaboltban…

A kutya- és cicakabát azóta közben már az alapfelszereltség része lett, és már senki sem lepődik meg azon, hogy – optikai és még csak véletlenül sem reprezentatív – felmérésünk szerint idén is ez lesz a slágerajándék. Függetlenül attól, hogy plüss, vízhatlan vagy bélelt, a kis ruháknak nagy a sikere a gazdik körében, legalábbis úgy tűnt, a gazdik – és négylábúik – itt időznek a legtöbbet. Imádtuk a leopárdmintás, garbós változatot, amit úgy alakítottak ki, hogy férjen bele egy „kis” pocak is.

Változatos színekben és anyagból kapható, akár egyéni, névre szóló díszítéssel is. Szinte bármilyen fajtára lehet kapni (a 2 kilós csivavától a 20 kilós border collie-ig). Áruk: változó, 3000 forinttól határ a csillagos ég.

Luxusfekhely, kaparófa

Miközben Brunó, a 4 hónapos argentin dog éppen nagyban válogat és egyik kosárból a másikba mászik, gazdája lelkesen elmagyarázza nekünk, hogy azért hozta magával a kutyababát, hogy ő választhassa ki a majdani helyét. Abban bízik, hogy így hamarabb megszokja azt otthon is. Nos, azt nem tudjuk, hogy mennyi tudatosság van a random ide-oda ugráló kiskutya mozdulataiban, egy viszont biztos: nem irigyeljük.


Ha macskák lennénk, kellene…

Nem lesz könnyű választania majd a legalább 200-féle különböző méret, szín és minta közül. Ahogy a cicáknak sem, nekik a kaparófák bőséges választékából kell megtalálniuk az abszolút kedvencet. Van itt minden: az egyszerű, hagyományos változattól a rózsaszín disznósig szinte bármi. Ha macskák lennénk, mi ez utóbbi nélkül már nem mennénk haza.

Plüssök és rágóállatok

És ezzel máris elérkeztünk oda, ahol nemcsak egy négylábú kedvenc, hanem egy 8 év alatti gyerkőc is zavarban érzi magát, és ahol gyakran hallani “Nem Dani, ezt most a Buksinak vesszük.” Szóval a  plüssök, ameddig a szem ellát: elalváshoz, ébredéshez, egyedülléthez, reggelihez, ebédhez, vacsorához, játékhoz, unatkozáshoz, farkcsóváláshoz, doromboláshoz, télre, tavaszra…egyszóval minden időre. Mondjuk szerintünk ez egy olyan ajándék, ami akkor se hiányozna, ha nem lenne, de cserébe legalább cuki.

Harcsapaprikás kontra biorépa – mi lesz az ünnepi menü?

Mert bizony annak, aki egész évben jól viselkedett és lelkiismeretesen őrizte a gazdit, a házat, és úgy egyébként is azon volt a nap 24 órájában – igen, még akkor is, amikor rágott és rombolt -, hogy boldog pillanatokat szerezzen az egész családnak, annak kijár a kényeztetés. Meg a gyomrának is. És főleg annak. De még mielőtt megkínáljuk a frissen készült töltött káposztából vagy meghívjuk egy tál harcsapaprikásra, gondolkodjunk el egy pillanatra, hogy vajon ez biztos olyan jó ötlet-e?


Nem mindegy, mi kerül majd bele…

Csakúgy, mint az egészséges, bioételek esetében: csak azért, mert nekünk bejött, biztos, hogy neki is be fog? Ettől függetlenül a lehetőség mindenki számára adott, akik válogatott ételekkel kedveskednének, válogathatnak a biozöldségből – többek között biorépából – készült konzervekből, a kifejezetten macskák számára készült ivóvízből, sőt még az ivartalanított kandúrok is találnak testhezálló menüt, olyat, amitől garantáltan nem híznak.

A választék, ahogy arra a kis gyűjtés elején is utaltunk – az állatoknak szánt ajándékok esetében is – hatalmas, szóval ha szeretnénk nekik valami apróságot (mondjuk cukormentes jutalomfalatot, gumicsontot vagy egy névre szóló itatót) tenni a fa alá, nem lesz akadálya. A legjobb azonban mégis az lenne, ha – ajándék ide vagy oda – nemcsak az évnek ezen az egy napján jutna eszünkbe, hogy foglalkozzunk velük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik