Élet-Stílus

Ezt sosem hitted volna a macskákról

Vagy imádják, vagy gyűlik őket, de senki szíve sem marad érintetlen tőlük. Érezz bárhogyan irántuk, van néhány érdekes titkuk...

● Több mint 500 millió házi macska él világszerte, és 40 különféle fajtát tartanak hivatalosan számon.
● Az ízlelőbimbóik nem is képesek érzékelni az édeset.
● 14-szer jobban érzik a szagokat, mint az ember, hiszen orrukban kétszer annyi szagérzékelő sejt található.


Mindig szolgálnak valamilyen meglepetéssel

● A bajszukat arra használják, hogy megvizsgálják, elég nagy-e a hely, ahova belépni szándékoznak.
● A macskák szíve percenkként 120-140-et ver.
● Akárcsak az ember ujjbegye, a cicák orrának párnája is egyedi mintázatú – ha ezt tudta volna Grabowski.
● Nemcsak Lassie, de egy macska is képes hazatalálni köszönhetően kifinomult érzékeinek, amelyek között a napfény beesési szögének és a föld mágnesességének érzékelése is szerepel egyes szakértők szerint.


Szobrot kapott a legjobb egerész, Towser

● Azt mondják, egy macska nem az emberhez kötődik. Ezt cáfolja az a kétéves perzsamacska, akit betegsége miatt nem vittek magukkal a tulajdonosai. Sugar 14 hónap és 2414 kilométer után bukkant fel régi gazdái új küszöbén.
● Egy Towser nevű macsesznek emlékművet állítottak, miután életében több mint 30 ezer egeret kapott el, amit a Guiness rekordok könyve is elismert – a szobrot nem a rágcsálók készítették.
● A cicók hátsó lábain nem olyan élesek a karmok, mint a mellsőkön, de képes bármelyik mancsán külön kiereszteni azokat, egymástól függetlenül.


A világ legédesebb kiscicáját Attilának hívják

● A hátuk extrém módon hajlékony, ugyanis 7 nyak-, 13 hát-, 7 ágyék-, 3 keresztcsonti és 14-28 farokcsigolyájuk van, amelyek sokkal lazábban illeszkednek, mint az ember 33-35 csigolyája.
● Közös bennünk: az ember és a macska is kék szemmel születik.
● Átlagosan 244 csontja van egy cicmareknek, a felnőtt embernek 206.
● Nem (csak) azért dörgölőznek a lábunkhoz, hogy kifejezzék érdeklődésüket, hanem, hogy megjelöljék a szagukkal a területükre tévedőt.
● Képesek meghallani az ultrahangokat, ugyanis a rágcsálók ezen a frekvencián társalognak – ugye, hogy jó az idegennyelv-ismeret?
● Ha már nyelv, van mesterséges nyelvük is: macskák egymás közt nem nyávognak, ezt kifejezetten emberbarátaik számára fejlesztették ki! Sőt, léteznek beszédes fajták, mint például a sziámi.


Macskaduett Hofival és Koóssal

● A cirmik gyengéje a macskamenta: a többségük megőrül érte, de érdekes módon csak azután, hogy elérte az ivarérettséget.
● A vadon élő macskák átlagosan 2 évet élnek, a lakásban élők 14-20 esztendőt. A legöregebb ismert, és a Guinness világrekordok közt hivatalosan számon tartott példány a 38 éves és 3 napos korában elhunyt Creme Puff volt.

A szerk.: Morbid macskás élmény a 21. századból
Egyszer késő este tartottam haza a munkából, amikor egy feldúlt fiú állított meg. Csak harmadszorra értettem meg a zaklatott kérdést:
A macska, ami  nemrég
elment itt, fekete vagy szürke volt? Miután feleltem, hogy fekete, lemondóan legyintett, és azt nyögte, akkor most fordulhatok vissza… és köszönés nélkül otthagyott.
Tudtad, hogy a boszorkányüldözések idején rengeteg macska végezte máglyán? Na, kinek is van több félnivalója?


Tipp:
Ezen a hétvégén rendezik meg Budapesten a Nemzetközi Macskakiállítást, ahol nemcsak gyönyörködni, hanem örökbefogadni is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik