Élet-Stílus

A hosszú élet titka

Mennyi mindent tennénk meg azért, csak hogy egy picit tovább tartson életünk fonala. Íme egy évezredek óta bevált recept!

A Mindfulness című kötet egyik szerzőjeként Danny Penman a meditációt ajánlja figyelmünkbe: az éber figyelmen alapuló stresszcsökkentésnek vagy egyszerűen mindfulness meditációnak nevezett módszer a múltban gyökerezik, hiszen a keleti bölcsességhez, illetve a buddhizmus kötődik. A jelenhez is kapcsolódik azonban, mivel Jon Kabat-Zinn professzor, a Stress Reduction Clinic (Stresszcsökkentés Klinika) alapítója állította össze a modern programot. Maga az alaptechnika mintegy 8 hét alatt sajátítható el, de a kezdő lépéseket magunk is megtehetjük életünk meghosszabbítása felé.

1. Sétálj! – A séta az egyik legkönnyebb sport, és ugyanakkor nagyon jó stresszoldó és hangulatjavító. Egy kiadós séta megfelelő perspektívába helyezi a világot, és pihenteti a megfáradt idegeket. Ha igazán szeretnéd érezni, hogy élsz, indulj útra szélben és esőben!

2. Lélegezz! – Azt teszed? Talán nem eléggé: amikor csak fáradtnak, mérgesnek, aggodalmasnak vagy boldogtalannak érzed magad, tarts 3 perc lélegzési szünetet. Ez hidat jelent a formális meditáció és a napi létszükségletek között – mintha friss levegőt szívnánk. Itt egy tipp, amit kipróbálhatsz >>

3. Változtass! – A stressz során hamar úgy érezhetjük magunkat mintha mókuskerékben szaladnánk körbe-körbe. Ebből úgy szabadulhatunk ki, ha elvetjük legjobban belénk ivódott megszokásainkat. Például elég ha tudatosítjuk magunkban, hogy általában melyik széket használjuk a legszívesebben otthon, a munka helyünkön vagy épp egy kocsmában, bárban. Válassz tudatosan egy másikat, vagy tedd egy másik pozícióba azt, amelyiket használod. Hirtelen nagyot fog változni a világ!

4. Itt és most! – Az élet most történik, az orrod előtt, ebben a pillanatban – a tegnap és a holnap csupán a gondolatodban létezik. Ezért hozd ki a legjobbat a jelenből! Gyűjtsd össze, melyek azok a tevékenységek, emberek vagy dolgok, amelyek boldoggá tesznek? Írd össze őket őket, és ügyesen old meg, hogy több figyelmet tudj szentelni nekik. Meg tudsz állni egy pillanatra, amikor öröm ér? Segít, ha tudatosítod magadban:
– Mit érzel a testedben olyankor?
– Milyen gondolataid jelentkeznek?
– Mit érzések vesznek körül?

5. Éberségre hívó csengők – Válassz ki néhányat a napi tevékenységeid közül, amelyeket ilyen kis „harangokká” tudsz változtatni, amelyek emlékeztetnek arra, hogy figyelj oda alaposabban. Például:
– A főzés nagyszerű lehetőég a mindfulness – éberség – állapotának gyakorlására, a látvány, tapintás, hallás, szaglás és ízlelés által. Összpontosíts a késre, ahogy a különböző anyagokat vágj, vagy a különböző zöldségek eltérő illataira.
– Mielőtt átkelsz a zebrán, várva a szabad jelzésre, csendben állva figyelheted a légzésedet. Semmiről sem maradsz le, ha nem futsz át a tiloson, hidd el!
– Valóban figyelsz, vagy csak úgy teszel? Tudatosítsd magadban, amikor elkalandoznak a gondolataid, amikor például már a válaszd fogalmazod. Térj vissza és inkább figyelj!

6. Menj moziba! – Nézz meg valamit egyik családtagoddal vagy barátoddal, és a lényeg ezúttal a valami. Ne készüljetek konkrét filmre, hanem ott helyben válasszátok ki, hogy mit szeretnétek látni. Ugyanis az életben gyakran a váratlan tesz a legboldogabbá, egy nem remélt esemény, egy meglepő találkozás. Erre például nagyon alkalmas a mozgókép. Ez az élmény egészen más lehet, mint olyan esetben, amikor meghatározott filmet nézel. Hiszen olyan alkotást láthatsz (szerethetsz meg), amit lehet egyébként sosem választottál volna. Már ez önmagában is fel tudja nyitni a szemed!

7. Meditálj – kerülj egy lépéssel közelebb önmagadhoz! Még több információt találhatsz ezeken az oldalakon:
www.mbsr.hu
www.mentalfit.hu/mindfulness.html
meditacio.lap.hu
franticworld.com (angol nyelvű, ingyenesen letölthető meditációval)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik