Élet-Stílus

A jövő a genetikai alapú táplálkozásé

Ahelyett, hogy diétázunk és tápanyagot vonunk el a szervezetünktől, inkább tápláljuk olyasmivel, amire valóban szüksége van.

Tuti fogyókúrás módszerről, diétáról már mindenki hallott, sőt a többség valószínűleg egyet-kettőt már ki is próbált. Ettől függetlenül a szakértők szerint – ha táplálkozásról van szó – még mindig nem vagyunk igazán tudatosak. Pedig nem ártana, már csak azért sem, mert fejenként átlagosan 30-60 tonna ételt pusztítunk el életünk során, szóval nem mindegy, mindezt hogyan tesszük.

A közelmúltban az egészséges táplálkozás szerencsére a mindennapokban is egyre nagyobb szerephez jut: az egészségünkre mégsem képes jelentős hatást gyakorolni, nagyon sok ugyanis – még mindig – az olyan tévhit, közhely és hamis információ, ami félreviszi az embereket.

Diéták helyett a szervezetünkben és a génjeinkben sejti a megoldás kulcsát Dr. Filippo Ongaro, aki azt javasolja, hogy tápanyag és kalóriamegvonás helyett inkább táplálkozzunk a génjeinknek megfelelően. A szakember, aki korábban éveken keresztül életmód-tanácsadóként dolgozott a kölni Európai Űrügynökségnél azt vizsgálva, hogyan hat az űrutazás az emberi szervezetre, nemrég egy könyvet is megjelentetett a tapasztalataiból.

Úgy véli, ahhoz, hogy a táplálkozásunk valóban az egészségünket szolgálja, meg kellene válnunk az ipari termékké vált élelmiszerektől, helyette természetes, magas tápértékű élelmiszereket kellene ennünk. A szakember szerint ilyen fenntartható egészségprogram például a Slow Food mozgalom és a Null kilométeres menü, ami egy olyan étrend, ami a körülöttünk lévő 100 kilométeres rádiuszra alapozza a táplálkozásunkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik