Élet-Stílus

Ne hallgass Pippára!

Híresek, tekintélyesek, mindig tökéletesek, és a nép hallgat rájuk, ami nem minden esetben jó ötlet...

Ha valamilyen egészségügyi, esetleg szépészeti problémánk akad, jó esetben orvoshoz vagy kozmetikushoz fordulunk. De előfordulhat, hogy hallunk egy jó tippet például Gwyneth Paltrow-tól, Kate Middletontól vagy kishúgától, Pippától. És amikor megfogadjuk, örülhetünk, ha nem kopaszodunk meg például…


Pippa haja “pórusos” – összekeverhetett valamit…

Az amerikai rocklady, Suzi Quatro például a torokfájást „béltisztító” porral kúrálta, mutatta be a Sense about Science nevű szervezet, amely többek közt azt tűzte ki céljául, hogy rávilágítson a nyilvánvaló tévedésekre. 5000 tagjuk közt Nobel-díjastól kezdve, PhD hallgatók és doktorált tudományos kutatók egyaránt megtalálhatók, akiknek van még min munkálkodniuk, mint az az alábbi kis gyűjteményből kiderül.

Az énekes-dalszövegíró például azzal magyarázta fájós torka fura gyógymódját, hogy a nővére(!) felhívta a figyelmét arra, hogy minden betegség a vastagbélből ered. Ezért kezdett napi rendszerességgel béltisztítót fogyasztani, és „óriási a különbség”, jelentette ki. Ám dr. Melita Gordon, gasztroenterológus vitatja a csodát: „A torokfájás nem a vastagbélből ered; vírusok okozzák, amelyek az orron és a szájon keresztül érkeznek. A vastagbél bizonyosan nem minden betegség okozója” – tette hozzá.

Pippa Middleton csodálatos fürtjeinek titkát fedte fel, ami állítólag egyszerű hideg víz volna: „Bezárja a pórusokat, tartást és fényt ad… tényleg működik!” – állította. Ám a Sense about Science rámutatott, hogy a hajnak nincsenek pórusai, és a simaságára nincs hatással a víz, legyen az hideg vagy forró. Sokkal inkább a hajszálak külső rétegének állapotán múlik, amelyet kutikulának nevezünk, ám azon az éltető folyadék tényleg nem tud segíteni.

De világhírű nővére sem sajnálja a jó ötleteket: Katalin hercegnő kijelentette, hogy miután több időt töltött lovakkal, kevésbé volt allergiás rájuk. Dr. Pamela Ewen, allergológus megerősítette, hogy valóban így van – de csak közepes mértékű allergia esetén. „Ha az allergia súlyosabb, az újabb érintkezés csak rosszabbá teszi.”


Katalin gyógymodját csak óvatosan kövessük

Gwyneth Paltrow az utóbbi években szeret a házi istennő szerepében tetszelegni, nem szűkölködik a jó tanácsok osztogatásában sem. Köztudottan nem veti meg az alternatív medicina módszereit, például a köpölyözés elkötelezett híve, de azt is elmesélte, hogy a méregtelenítés segített a máján, és „mentálisan is megtisztította”. Egyébként a szervezet elég jól gondoskodott saját méregtelenítéséről a tudósok szerint, ráadásul erre épp a máj és egyébként a vese való…

Még hosszan lehetne sorolni a félreértéseket, sőt néha ostobaságokat (például már csak zárójel bírja el az egyik amerikai valósághős, Snooki Polizzi meggyőződését, miszerint a tenger a bálnasperma miatt sós…), de azért nem mindenki csak butaságokat beszél, ráadásul a szavuk sokkal több emberhez eljut, mint például a tudósoké. Jó példának álljon itt ismét egy brit nemesi fő: Camilla, Károly herceg felesége például a nem megfelelő táplálkozás és a csontritkulás közötti összefüggésre igyekezett felhívni a figyelmet: „Ami különösen aggaszt engem, a fiatalok körében emelkedő csontritkulások száma, illetve annak kapcsolata az étkezési rendellenességekkel.” Az pedig köztudott, hogy valóban meghatározó az első harminc év a csontozat felépítésében, a kalcium és más ásványi anyagok felhalmozásában.


Károly herceg neje, Camilla jól tájékozott

Ugyanakkor aggodalomra ad okot, hogy jelenleg sokkal többen tekintik példaképüknek Pippa Middletont, mint Cornwall hercegnőjét…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik