Élet-Stílus

Nehezen indul az olasz síszezon

A pályaüzemeltetők a havat várják, és alacsony forgalomtól tartanak az ünnepek alatt.

A szeszélyes időjárás és a hóhiány miatt késett a hivatalos olasz síszezon megnyitása. Van, ahol túl sok esett egyszerre, van, ahol még mindig nem érkezett meg a hó.

Még műhó sincs

Teljes időjárási káosz uralkodik az olaszországi hegyekben. A hagyományosan november vége és december 8. között induló síelési idény még csak most indult be.

Eddig műhavat sem tudtak kilőni a pályákra a túl magas hőmérséklet miatt. Trentinóban helikopterekkel vitték fel a mesterséges havat 1700 méter magasra.

Lavinaveszély

Az olasz-francia határ menti Alpokban a hétvégén érkezett meg a várva várt hideg és havazás, de annyira erősen havazik, hogy Valle d’Aosta és Piemonte csúcsain a pályák egy részét, a legmagasabb fokozatú lavinaveszély miatt rögtön lezárták.

Az Alpok keleti részén és az olasz Dolomitokon többnyire csak a fagy érkezett meg, hóból még nincsen sok. A nápolyi Vezúv csúcsa viszont fehérlik. A síelőknek a hóhelyzetről az olasz meteorológiai szolgálat ad napra kész információt

Reménykednek

Az olaszországi sípályák üzemeltetői a következő napokban várnak változást és arra emlékeztetnek, hogy a 2006. februári torinói téli olimpia idején is úgy látszott, a hó örökre eltűnt. Végül a játékok előtti napon megindult a havazás.

Az olaszok egyébként sem a családdal töltött karácsony napjaiban, hanem újév elején és január-februárban vesznek ki síszünetet, addigra pedig már mindenhol lesz hó – jósolják az olasz újságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik