Élet-Stílus

6 húzósabb európai síterep

Síközpontos összeállítás azoknak, akik a síszezonban egy kis luxusra vágynak, és bátran a zsebükbe nyúlnak a még különlegesebb téli élményekért. 

Courchevel/Franciaország

Courchevel a világ legnagyobb sírégiója, a Trois Vallées megkerülhetetlen síterepe, amely szabadidős tevékenységek, valamint szórakozási- és szálláslehetőségek pazar választékával varázsolja el nem csak a síelőket. A tökéletesen ápolt, hosszú pályáival, a Michelin-csillagos éttermeivel, valamint a 4- és 5-csillagos luxusszállodáival igazi klasszisnak számít az európai síközpontok között. Courchevelben az összes létező téli sportot ki lehet próbálni, így nem fog unatkozni, ha valaki esetleg nem preferálja a síelést (pl. esti szánkópálya is van). A sírégió négy különböző hangulatú faluból áll, amelyek tengerszint feletti magasságukról kapták a nevüket: 1300, 1550, 1650 és 1850.

A síközpont legmagasabb pontja a 2738 méteres Saulire, ahonnan számos piros és fekete pálya indul Courchevel, illetve a hegy túloldalán fekvő Méribel felé, de akár buckasízésre és erdei pályákon való lesiklásra is van lehetőség. Legcélszerűbb márciusban utazni ide, akkor kevésbé zsúfolt a Courchevel 1850 síterep, január első hetében ugyanis rendszerint az orosz oligarchák foglalják el. Annyira népszerű a körükben, hogy 2003-ban az egész falut meg akarta venni a Chelsea tulajdonosa, Roman Abramovics. Aki igazán stílusosan akar érkezni, megteheti, hogy a Courchevel sípályáinak a szomszédságában lévő repülőtéren száll le, majd felcsatolja a léceit, és lecsúszik a szállodáig. Érdemes olyan síbérletet venni, amely az egész Trois Vallées régióra érvényes, így kedvezőtlen hóhelyzet esetén át lehet menni Val Thorensba vagy Méribelbe.

St. Moritz/Svájc

St.Moritz – amelyet a sípályák St. Tropez-jának is tartják – a világ egyik legcsillogóbb, legdrágább és a legnaposabb síközpontja, ahol a fantasztikus síterep kozmopolita hangulattal párosul. A síterep több mint 150 éve fogadja a gazdag és híres vendégeket, akiket jobbára a síelés, a havas lovaspóló meccsek, a legendás Cresta Run téli bobpálya és a város fényűző butikjai és fürdői vonzanak a városba. St. Moritz Svájc legnagyobb télisport paradicsomához, az Engadin/St. Moritz sírégióhoz tartozik, amelynek 9 síterepét összesen 350 kilométernyi sípálya hálózza be. Akár napokkal havazás után is vannak még szűzhavas részek, ezeket a vezetők ismerik a legjobban. Rossz időben olyan szabadidős program közül lehet válogatni, mint syfutás, curling, séta a befagyott tavon, valamint a St. Moritz legexkluzívabb vendégei számára fenntartott Cresta Run bobpáya (5 futamért 600 frankos klubtagsági díjat kell kifizetni!). Az El Paradicso hütte napozóteraszán nyugágyak várják a napozókat, de akár Európa legmagasabban fekvő jacuzzijában is érdemes megmártózni.

Zermatt/Svájc

A Matterhorn-hegycsúcs jellegzetes sziklája alatt, 3 ezer méteres magasságban elterülő Zermatt síterepet az autóktól mentes, idilli falu bája, a fantasztikus éttermek és a pezsgő éjszakai élet teszi utánozhatatlanná. Zermattban – amelyet a világ egyik elsőszámú télisport paradicsomának tekintenek – lehetetlen spórolni és fogyni, viszont páratlan téli élményekben lesz része annak, aki ezt választja. A minden tudásszintet kielégítő sírégió több mint 300 kilométernyi sípályát ölel fel, közöttük Európa legmagasabban fekvő pályáját és egy gleccsert is. A profik, különösen a freeriderek, okkal imádják Zermattot, azon belül is a Stockhorn-csúcsot. Rengeteg a remek piros, változatos és komoly hozzáértést igénylő fekete pálya, illetve a kijelölt, ám kezeletlen freeride útvonal. A megfelelő hóviszonyok esetén szinte beláthatatlan a valódi szűzhavas terület, ahol azonban gyakoriak a kiálló sziklák. Zermattban mintegy 100 étterem működik, melyek közül ráadásul minden más síközpontnál több a gourmet étterem.

St. Anton/Ausztria

St. Anton tökéletesen kiérdemli a kultikus hírnevet. A sokak által Ausztria legjobb síközpontjának tartott terület népszerűségének négy alappillére a mindig garantált hó, a közel 55 négyzetkilométernyi mélyhavas terület, a változatos domborzat és a hatékonyan működő felvonórendszer. A világ elsőszámú freeride központja (kezdőknek nem ajánlott) azonban a könnyű megközelíthetőséggel, valamint a hibátlan kocsma-, és bárfelhozatallal is csalogat. St. Anton érdekessége, hogy itt nyitotta meg a síiskoláját 1921-ben Hannes Schneider, az alpesi sízés megreformálója. Ha igazi profik vagyunk, nem távozhatunk úgy innen, hogy ne síeltünk volna a Valluga északi lejtőjén. Az osztrák síparadicsom a maga teljességében viszont csak azok előtt tárulkozik fel, akik vezetővel vágnak neki a síterepnek. A síelésre alkalmatlan napokon a szabadidőközpont, városnéző séta, egy kis szánkózás vagy a Galzig szomszédságában álló Símúzeum egyaránt remek időtöltést ígérnek.

Lech/Ausztria

A festői szépségű völgyben megbújó, alpesi falucska télen egy igazi, luxus színvonalú síközponttá alakul át. Lech minden szempontból tökéletes síterep: kényelmes, változatos, makulátlan szépségű és néhány szigorú intézkedésnek köszönhetően (a parkolás és a jegyárusítás korlátozása) a szezon közepén is őrzi exkluzív csendességét. További előnye, hogy a faluból Zürs és St. Anton pályái is könnyen elérhetők, ráadásul itt vannak Európa talán legjobb freestyle parkjai. Csupán az erdei sízésre nincs lehetőség, ugyanis környezetvédelmi okokból megtiltották. Érdekesség, hogy a falu és a felvonók áramellátását a hulladék-újrahasznosításból származó energia biztosítja. A régi épületekben működő fényűző szállodák és díjnyertes éttermek rendszerint gazdag, kékvéri síelőket látnak vendégül, akiknek meg se kottyan a kézzel gyártott Strolz síbakancs árának kifizetése.

Cortina/Olaszország

A kisváros fölé tornyosuló óriási gránittömbök bámulatos látványa azonnal rabul ejti Cortina látogatóit. A 4 cortinai síterep (Faloria-Cristallio-Mietres, Tofana-Socrepes, Cinque Torri és Lagazuoi) domborzatát és magasságát tekintve is jelentősen különbözik egymástól, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Cortina a régi felvonóival, vad hegyoldalaival, megdöbbentően meredek lejtőivel és impozáns épületeivel a 20 évvel ezelőtti síközpontok látványát és hangulatát idézi. Akinek nincs kedve az erdei síeléshez, az akár a „fák felett is repülhet” a kötélpályákon, de a bobpályát is kipróbálhatja. Az egynapos sítúra vagy hótalpas túra az Ampezzo Dolomitok Nemzeti Parkban felejthetetlen élménnyel ajándékozza meg a látogatókat, akárcsak ha végigsétál a városka elegáns főutcáján, a szőrmebundás olaszokkal teli Corso Italián. Cortinában – ahol Michelin-csillagos étteremben is falatozhat a megéhezett síelő – akár hírességek nyomába is „eredetünk”, hiszen a Miramonti Hotel teraszán Roger Moore is megfordult a Szigorúan bizalmas című James Bond film forgatásakor, sőt itt vették fel 1963-ban a Rózsaszín párduc jeleneteit is.

A felsorolt síterepekről bővebben Gabriella Le Breton-Matt Barr: Síelés Európában című könyvében olvashat.

Gabriella Le Breton-Matt Barr: Síelés Európában
Az osztrák Alpoktól a Pireneusokig, a Tátrától a Dolomitokig, a kontinens közel 100 legjobb síközpontjáról minden információt megtudhatunk a kötetből. Legyünk akár kezdő, haladó vagy éppen profi síelők, az új síközpontok kiválasztásához, a legizgalmasabb sípályákhoz és freeride útvonalakhoz, a legjobb szállásokhoz, hegyi éttermekhez és aprés-ski bárokhoz egyaránt kedvcsináló ötleteket, bennfentes információkat kapunk. (Jel-Kép Kiadó, 2011.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik