Élet-Stílus

5 családbarát síterep

Gyerekkel a sípályán? Nem gond, ha olyan síterepet választunk, amely az egész család számára nyújt speciális szolgáltatásokat. Íme, 5 tuti síközpont, ahol számtalan téli attrakció várja a gyerekeket.

Stubai/Ausztria

Stubai tökéletes választás a családosok számára. A gyerekek 10 éves kor alatt ingyen síelhetnek, a napközi és a sítábor 3 éves kortól egész napos elfoglaltságot kínál számukra, amíg a szülők a profibb pályákat tesztelik. Azoknak a gyerekeknek, akiknek nem ez lesz az első síszezonjuk, de még a kezdő pályákon próbálkoznak, Stubai lágy és nyílt lejtői idilli terepet biztosítanak a gyakorláshoz. A hosszú, nyílt hegyoldalak és a szlalompálya pedig remek fejlődési lehetőséget biztosít a középhaladók számára. A profiknak ugyan kevés a fekete pálya, viszont annál több izgalmas, freeride útvonal várja őket. Két lecsúszás között pedig akár kirándulhatnak is egyet a családosok, hiszen Innsbruck busszal csupán háromnegyed órára van a Stubai-völgy falvaitól.

Arosa/Svájc

A csendes, minden ízében svájci síközpont – amely Zürichtől 163 km-re található – a családosok kedvence. A magasan fekvő, meseszép síterep két szomszédos településből közelíthető meg felvonóval, a ’80-as években épült Arosából és a kisebb, hagyományos hangulatú alpesi házakból álló falucskából, Inner-Arosából. A települések és a felvonók között megbízható síbuszok közlekedek. A síközpont kezdők és középhaladók számára egyaránt ideális (két síiskola is működik Arosán). A sípályái 3 hegycsúcsról (Hörnli, Weisshorn és Brüggerhorn) indulnak a tágas völgy irányába. Rossz idő esetén pedig érdemes beugrani az Arosa Kulm szálloda fürdőjébe.

Akár már 4 éves korban elkezdhetik a síelést

Serre Chevalier/Franciaország

A Magyarországról viszonylag könnyen megközelíthető hatalmas Serre Chevalier síparadicsom legnagyobb vonzerejét a családbarát szolgáltatások (pl. ötéves kor alatt a gyerekek ingyen síelhetnek) és a remek szűzhavas lejtők jelentik. A síterep – amely minden tudásszint számára megfelel – 250 km-nyi kezelt pályával és európai viszonylatban egyedülállóan nagy erdős területtel büszkélkedik. A valóságos freeride paradicsom nemcsak a profikról, hanem a rövid, mélyhavas lejtőivel a kezdő síelőkről is bőkezűen gondoskodik. Bár a síközpont – amely a többihez képest általában kevésbé zsúfolt – több különálló falura és síterületre tagolódik, a remek felvonórendszernek köszönhetően a lejtők közötti közlekedés nem jelent gondot. A síterep 4 síiskolája összesen 500 oktatót foglalkoztat. A chantemerle-i Ecol de Ski Evasion síiskola kifejezetten a családosokra specializálódott. Síelés helyett is ideális programok várják a kisebbeket-nagyobbakat: a gyerekek rövid természetjáró kirándulások során megismerkedhetnek a helyi állatvilággal, a tájékozódás alapjaival, valamint a jégkunyhóépítés fortélyaival, sőt főzőtanfolyamon is részt vehetnek.

La Thuile/Olaszország

La Thuile igazi családbarát síterep – sok pályaszállással –, amelynek 150 km-es pályarendszere a Piccolo San Bernardo-hágón keresztül (itt kelt át az Alpokon i.e. 219-ben Hannibál az elefántjaival!) Franciaországba is átnyúlik. A franciaországi La Rosière síközponthoz kapcsolódó síterep a francia-olasz határon átnyúló Espace San Bernardo sírégió részét képezi. A határ két oldalán emelkedő hegyeket, valamint a közöttük elterülő völgyet behálózó 32 kék és 30 piros pálya szinte kimeríthetetlen terepet tartogat a kezdők és a középhaladók számára. A profiknak néhány meredekebb szakasz és számos mélyhavas terület nyújt kellemes terepet, a szűzhó szerelmeseinek pedig a helikopteres síelési lehetőség is adott.

Amíg a gyerekeket oktatják, az egész család remekül eltöltheti az időt a síközpontban

Csorba-tó/Szlovákia

A Csorba-tó mellett kialakított kicsi és átlátható síközpont elsősorban a középhaladók és a gyerekekkel síelő családok számára ideális. A magasan fekvő pályákon általában jó a hó, de a biztonság kedvéért hóágyúk is mindenhol működnek. A síterep egyébként a síugrásról vált igazán híressé: két síugrató pályáján rendszeresen rendeznek versenyeket, és itt tartották 1970-ben a sívilágbajnokságot is. A Csorba-tó remek gyakorlóterepet biztosít a kezdőknek (a síiskolában 3 éves kortól foglalkoznak gyerekek oktatásával) és a középhaladónak, míg az igazán gyakorlott síelők számára a síterep nem kínál különösebb kihívásokat. A síközponthoz tartozó Fun Parkban megfelelő hóviszonyok esetén sokféle téli szórakozás kipróbálható, pl. a snowball, a snowtubing és a snowrafting. Síelés helyett a gyerekek kötélpályán teketik próbára ügyességüket. A 2-7 napos bérletek a Csorba-tó síközponton kívül egyebek mellett Donovaly és Tátralomnic pályáin is érvényesek.

A felsorolt síterepekről bővebben Gabriella Le Breton-Matt Barr: Síelés Európában című könyvében olvashat.

Gabriella Le Breton-Matt Barr: Síelés Európában

Az osztrák Alpoktól a Pireneusokig, a Tátrától a Dolomitokig, a kontinens közel 100 legjobb síközpontjáról minden információt megtudhatunk a kötetből. Legyünk akár kezdő, haladó vagy éppen profi síelők, az új síközpontok kiválasztásához, a legizgalmasabb sípályákhoz és freeride útvonalakhoz, a legjobb szállásokhoz, hegyi éttermekhez és aprés-ski bárokhoz egyaránt kedvcsináló ötleteket, bennfentes információkat kapunk. (Jel-Kép Kiadó, 2011.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik