Élet-Stílus

Hajlamosabbak depresszióra a szuperanyák

A gyermeknevelés és a karrier könnyedén összeegyeztethetőek, ha az ember hajlandó lemondani néhány dologról.

Azok az anyák, akik munkájukban és családi életükben is a tökéletességre törekszenek, jóval hajlamosabbak a depresszióra, mint azok, akik elfogadják: nem tudnak egyszerre mindenhol maximálisan helytállni.

Egy új tanulmány szerint a fizető állással rendelkező édesanyák sokkal kisebb valószínűséggel szenvednek depressziótól, mint az otthoni feladatokat ellátó háziasszonyok.

A dolgozó nők közül azok bizonyultak a legboldogabbnak, akik elfogadták, hogy szakmai vagy családi életükben meg kell kötniük bizonyos kompromisszumokat. Ezeknek a nőknek karrierjük alkalmankénti feláldozása, illetve a szülői felelősség olykori átruházása segített megteremteni az egészséges munka-család egyensúlyt, és ennek eredményeként a boldogabb életet.

Azok a nők viszont, akik úgy gondolták, hogy meg tudnak felelni a karrierista nő és a tökéletes háziasszony szerepét egyesítő “szuperanya”-imázsnak, nagyobb valószínűséggel gyötrődnek frusztráció miatt, és érzik bűnösnek magukat a kudarc miatt életük későbbi szakaszában.

“A nőkkel megpróbálják elhitetni, hogy mindenre képesek, de a munkahelyek többségét még mindig olyan alkalmazottakra tervezik, akiknek munka mellett nem kell gyermekneveléssel is foglalkozniuk. A gyermeknevelés és a karrier könnyedén összeegyeztethetőek, ha az ember hajlandó lemondani néhány dologról”- nyilatkozta a tanulmány készítője – a Washingtoni Egyetem végzős hallgatója -, Katrin Leupp, akinek tanulmánya 1600 családos nő bevonásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik