Élet-Stílus

Megelőzhető a szülés utáni depresszió?

Szülés után szomorúságot és levertséget az anyák több mint fele érez.

A szakértők szerint ez a jelenség természetes, a friss anyukának ilyenkor jól jön egy kis pihenés és némi segítség a baba körül. Szerencsére ez az állapot az esetek nagy többségében nem tart tovább két hétnél, ha mégis, akkor szülés utáni depresszióra kell gyanakodni. Klinikai depresszió az anyák csupán kis hányadánál (mintegy 10-20%-ánál) alakul ki, ez azonban olykor 1 évig is eltarthat.

A jelenség okait folyamatosan vizsgálják az orvosok, akik többnyire egyetértenek abban, hogy a szülés utáni depressziónak elsősorban pszichológiai, hormonális és környezeti okai vannak. A leginkább veszélyeztetettek azok, akik nem tervezték a babát, illetve azok az anyák is, akiket párja nem támogat, házassági, illetve anyagi problémáik vannak.

A szakértők azt javasolják a fiatal édesanyáknak, hogy szülés előtt és után is fordítsanak egy kis időt saját magukra, tervezzék meg azt, hogyan pihennek majd, ha gyermekük megszületik, a jó időbeosztással ugyanis elkerülhetik a felesleges stresszt, a kimerültséget, így a depressziót is. Érdemes ápolniuk a családi, baráti kapcsolatokat is, hogy amikor a baba megérkezik, a fiatal anyukának legyen egy kis segítsége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik