Tudomány

Öröklődik a depresszió

Majdnem feleannyira tehetők felelőssé a környezeti hatások a depresszióért, mint az örökölt gének.

Első ízben sikerült sziklaszilárd bizonyítékot találni a depresszió öröklődésére, állítják angol és amerikai kutatók. Az egyik csoportot Pamela Madden, a St. Louis-i Washington Egyetem tudósa irányította, míg a másikat Gerome Breen, a King’s College London kutatója vezette.

Az angol kutatók 800 olyan brit családot vontak be a vizsgálatokba, ahol előfordult ciklikusan visszatérő depresszió. Az amerikaiak a depresszió előfordulását, valamint az erős dohányzást vizsgálták ausztrál és finn családoknál. Mindkét vizsgálat erős összefüggést látott a depresszió és a 3p25-26 régióban előforduló génvariációk között.

A kutatók rámutatnak, hogy a depressziót sok gén okozhatja: a betegség kialakulásának kockázata 40 százalékban függ a génektől, a többit külső tényezők számlájára írják.

A tudósok reményei szerint 10-15 éven belül kutatásaik új, hatékonyabb gyógyszerek megjelenését eredményezhetik, a jelenleg alkalmazott antidepresszánsok ugyanis a betegek felénél hatástalanok.

2020-RA A LEGNAGYOBB EGÉSZSÉGÜGYI TEHER LEHET

A népesség ötöde élete valamelyik szakaszában átél úgynevezett major depressziós epizódot.

A lakosság 4 százalékát sújtja a súlyos, valamint ciklikusan visszatérő depresszió. Egy 2006-os felmérés szerint Angliában és Walesben a depresszió miatt évente 100 millió munkanap esik ki, a veszteség 9 milliárd fontot – 2765 milliárd forintot – tesz ki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2020-ra a depresszió a szív- és érrendszeri betegségek mellett a legnagyobb egészségügyi terhet jelenti majd.

AJÁNLOTT LINKEK:

A depresszió kezelése, megközelítési módja (depresszio.net)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik