A korábbi vizsgálatokban a szakértők elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan befolyásolják az étkezési szokásainkat az elénk tett adagok. A Utahi Egyetem kutatói azonban azt vizsgálták meg, van-e köze az evőeszközök méretének ahhoz, mennyit eszünk és meglepő eredményre jutottak.
Kiderült, hogy azok, akik az átlagosnál nagyobb méretű villát vagy kanalat használnak, több ételt hagynak a tányérjukon, így pedig 20%-kal kevesebbet esznek, mint azok, akik normális méretű evőeszközökkel esznek. A szakértők ebből arra következtettek, hogy a villaméret segít abban, hogy belőjük, milyen messze vagyunk az étkezés végétől, vagyis hogy mennyi van még hátra az ételből. A kisebb villát használók esetében ez nem így van: ők adott esetben úgy érezhetik, hogy nem fogy az eléjük tett étel, ezért “rákapcsolnak” és nagy igyekezetükben többet is esznek.