Élet-Stílus

Torzonborz ritkaság

Nyolc év után Francisco az első állatkertben született fekete oroszlánmajmocska. A faj végveszélyben van.

Gerald Durrell repdesne az örömtől, ha tanúja lehetne az eseménynek, de ő már sajnos nincs köztünk. Szelleme viszont nagyon is él Jersey szigetén a róla elnevezett Vadvédelmi Alapítványban, ahol ezen a héten a gondozóknak minden okuk megvan ünnepelni: fekete oroszlánmajmocska kölyök született. Az állatgyűjtemény vezetője, Mark Brayshaw szerint „ez a bébi kiemelkedően fontos az Európai Veszélyeztetett Fajok programja számára”.

A Brazíliában, egyedül Sao Paulo környékén élő fekete oroszlánmajmocska a karmosmajmokhoz tartozik, és a selyemmajmok és tamarinok közeli rokona. Élőhelye az újonnan épülő utak miatt elszigetelt kis erdőfoltokra korlátozódott az egykori nagy kiterjedésű, összefüggő területek helyett. Számuk így rendkívül megcsappant, hiszen a mesterségesen szeparálódott családok nem találkoztak másokkal, és a szaporodás belterjessé vált.

Volt olyan ötlet, mely szerint majomhidak építésével meg lehetne oldani a közlekedést a lombkoronában, ezek a kis emlősök ugyanis nem másznak le a földre, mert könnyen ragadozók prédájául eshetnek. Kutatók egy csoportja most befogja és átszállítja az állatkákat egyik területről a másikra.

A frissen született, becses kicsike a Francisco nevet kapta. Anyja, Roxanne korábban elveszített két bébit, ezért amint kiderült, hogy vemhes, a gondozók fokozott figyelemmel kísérték minden lépését, és császárral segítették a világra a kölyköt. A kicsit most kézből táplálják két óránként, de néhány hét múlva már csatlakozhat családjához.

A három részes kisfilm első harmadában megismerkedhetünk Franciscóval, a másodikban a faj helyzetét mutatják be röviden, a harmadikban pedig magát a császármetszést láthatjuk. Érzékenyebbek óvatosan nézzék!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik