Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Busójárás vagy a Remény rabjai

A busók ráutaló magatartással - a koporsó vízre bocsátásával és máglyaégetéssel - jelzik a télnek, hogy most már ideje eltolni a biciklit. Ezt nézhetjük meg a hétvégén, de születésnapja lesz a Bin-Jipnek és a PASO-nak is. Programok hétvégére.

Péntek, március 4.

Harcsa Veronika már egy éve a Bin-Jip zenekarban lép fel a világot jelentő deszkákra, ezt ünneplik meg most az együttes első születésnapi bulijával az A38-on. Igazából a zenekar már kétéves is elmúlt, hiszen első debütálásuk előtt több mint egy évig csak a dalokat és hangzásukat tervezgették, hogy igazán kidolgozott anyaggal jelentkezzenek a közönség előtt. Azóta adtak már telt házas koncertet is a Müpában, lemezük pedig az év hazai alternatív albuma lett a Fonogram-díjátadón (amennyiben ez mérvadó). Mindenesetre az este vendége a nagyon rokon hangvételű brüni nu-jazz formáció lesz, a Lesni Zver.

Frenák Pál Fiúk című darabja a nemek szerepét és azok viszonyrendszerét vizsgáló trilógiájának első és legnépszerűbb része. 2006-ban elnyerte a Lábán Rudolf-díjat, 2008-ban a Duna Televízió filmet készített belőle. 2011-ben pedig megint színpadra kerül a Trafóban kicsit másképp, másokkal. A férfiúi természet alaptípusait ismerhetjük meg: így látjuk például a Macsót, a Nárciszt és a Herkulest.

Építészeti Filmnapokat rendez a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) péntektől vasárnapig a Toldi moziban. A filmnapok középpontjában három téma áll: az építészet és a politika kapcsolata, az építészportrék és a megvalósult utópiák. Az Építészet és politika gyűjtőcím mögött többek között Prága, Párizs és Asztana izgalmas városportréi kaptak helyet. Az Építészportrék című szekcióban két nagy hatású tervező és gondolkodó, a holland Rem Koolhaas és az amerikai John Lautner munkásságába kap betekintést a filmnapok közönsége. A Megvalósult utópiák című válogatásban Szükségszerű hanyatlás címmel látható Buckminster Fuller 1958-ban készült lenyűgöző geodéziai dómjának története.

—- Szombat, március 5.—-

A Bin-Jiptől eltérően a Pannonia Allstars Ska Orchestra nem az első koncertjéhez, hanem a tényleges, márciusi megalakuláshoz igazítja születésnapi ünnepségét a Gödörben. A PASO a március 5-i nagyszabású eseményen vendégül látja Szűcs Krisztiánt (Heaven Street Seven), szlovák testvérzenekarát, a nagyszerű és hazánkban is igen népszerű Polemicet (SK), illetve a PASO egykori trombitása, SkaPeti által vezetett Kingston Cruiserst. A koncertek előtt, között és után a PASO Soundsystem és a Sound Sistaz játssza lemezről a karibi zenéket.

Ismét Cinetrip lesz a Rudasban. Fellép Subotage, Crimson, Mira, Ali Bishop, Waxman, Marvin, Sanyi, Solid, Kaszi, Jácint. Debora, a levegő királynője pedig légi akrobatikai mutatványokkal szórakoztatja a nagyérdeműt. A Cinetrip ma már önálló audio-vizuális műfaj, amely a mozi (h)őskorát és annak hangulatát a modern technika eszközeivel igyekszik közelebb hozni a közönséghez. A rendezvényeik mindig különleges helyszíneken, színes és varázslatos látványvilágban zajlanak. A Rudas Gyógyfürdőben némafilmek megzenésítésével indult sorozat, így most a klasszikus helyszínen kóstolhatunk bele a gyógyfürdős partizásba.

Indiában a Holi ünnepével várják a tavaszt, sok színnel, repkedő festékkel és vidámsággal. Ezt idézik meg a Szikra Cool Tour Házban. A Ravi Shankar nevével fémjelzett Senia Gharana féltett tradícióját őrző autentikus indiai klasszikus zenét játszó Calcutta Trio muzsikája varázsolhat el bennünket az est kezdetén. Utánuk következik indiai sztárvendég, aki az egyik legmagasabb indiai állami kitüntetés a Padma Shri birtokosa: Meenakshi Chitharanjan a dél-indiai klasszikus tánc szikrázó ritmusait és kifejező nőiségét hozza el Madrasból. DJ Milendee segítségével, hajnalig tartó bollywoodi mulatság is lesz. Közben pedig indiai csemegéket lehet kóstolni a Shalimár étteremtől.

Igazi rocklegenda érkezik az A38 Hajóra. Steve Lukather 1957. október 21-én született Californiában. Amíg apja nem vett neki egy gitárt, és egy Meet The Beatles albumot, zongorázni és dobolni tanult. Az album és a gitár megváltoztatta a 7 éves Luke életét. Miközben az egyik legfoglalkoztatottabb sessionzenésze lett a Toto zenekar oszlopos tagjaként lett igazán híres. Emellett kiadta saját szólóalbumát is Lukather címmel. Könnyebb lenne felsorolni azokat, akikkel még nem játszott együtt, mint azokat, akikkel már igen. Miután 2008-ban feloszlatta a Totót, még szólózgat egy kicsit, így a rajongóknak még lehetőségük lehet elkapni.

—-Vasárnap, március 6.—-

A világ szellemi örökségén is szereplő sokác népszokás, a Busójárás legnagyobb mulatsága farsangvasárnap van. A műsor fő elemei: a partraszállás, melynek során a túlparti „Szigetből” – ahogyan a helybeliek mondják eveznek át ladikokon a busók. Jelmezes busófelvonulás a Kóló térről a főtérre. Farsangi (télbúcsúztató) koporsó vízre bocsátása. Sötétedéskor az egybegyűltek elégetik a telet máglyagyújtással és a főtéren körtáncokat járnak. Ezt idén sem érdemes kihagyni.

Egy teljes családi albumot ismerhetünk meg a Művészetek Palotájában a jazzdobostól Brian Blade-től legújabb produkciójában, melyet nagyanyjáról, Rosa mamáról nevezett el. Blade 1998 óta vezeti saját Fellowship nevű zenekarát, bár mellette Wayne Shorter kvartettjében is részt vesz Danilo Perez és John Pattitucci oldalán. Korábban pedig olyan zenészeket kísért, mint Joni Mitchell, Bob Dylan vagy Bill Frisell. A Mama Rosa egyben hatodik önálló lemezének címe is, és minden tekintetben rendhagyó: tematikája, hangszerelése és stílusa is eltér a tőle megszokottól. Személyes hangvételű, hiszen a dalok többnyire saját családtagjairól szólnak vagy akár az ő szemszögükből íródtak. Az énekes pedig maga Brian Blade, aki ezúttal gitáron is játszik.

A Gödörben előbb érkezik a nők napja. Már vasárnap zenekarok, női előadók és civilszervezetek együtt mutatnak példát arra, hogy ez több is lehet, mint üres gesztus pár szál virággal. A „Nők Napja – Nem csak nőknek!” elnevezésű fesztiválon közösen hívják fel a figyelmet a nők emberi jogaira és arra, hogy még mindig sok a tennivaló a nemek egyenlősége terén Magyarországon. Az alternatív nőnapi eseményen a zenei programok mellett a női jogokkal, illetve a nemek egyenlőségének különböző szakterületeivel foglalkozó civil szervezetek munkatársaival találkozhatnak az érdeklődők, műhelyfoglalkozások, kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutató, kiállítás és standok várják a látogatókat, a gyerekek számára pedig játszóház üzemel majd a helyszínen. Fellép: Takáts Eszter, Láng Annamária és a DAV, Five feat. Syd, Egy Kiss Erzsi Zene, Varga Zsuzsa és zenekara, Judie Jay / Zomblaze live set.

—-Mozi—-
El vagyunk kényeztetve! A nézőknek kedveskedve az első tavaszi premierhéten láthatunk egy többszörösen Oscar-jelölt túlélő-tortúrát (127 óra), egy házaspári szexvígjátékot (Elhajlási engedély), egy westernközegben grasszáló animált kisállatokkal készült kalandfilmet (Rango), egy furcsa szerelmiháromszög-mozit (Három), egy szívhez szóló kisvárosi komédiát (Nem beszélek zöldségeket!), egy életigenlő drámát (Gyermekeim apja). Ínyencség gyanánt elcsíphetünk egy török metropolisz-embermesét (Emberek a hídon) és egy lágermusical-dokumentumfilmet is (Yodok története – Mesél a láger).

Bővebben >>

—-Tévéműsor—-

Péntek, március 4.
21:15
DUNA Televízió

Alex Csodaországban

Menjek vagy maradjak – Busójárás vagy a Remény rabjai 1

Alex Morrison (Donald Sutherland) filmrendező, aki első filmje sikere után újoncként érkezik Hollywoodba. Ám az elismerés nem jár automatikusan, meg kell győznie a bogaras és nehéz természetű hollywoodi producert, hogy megérett a feladatra. Eközben felesége (Ellen Burstyn) és két lánya (Meg Mazursky) és (Glenna Sargent) is bekerülnek a hollywoodi körforgásba.

Szombat, március 5.
21:00
m1
A remény rabjai

Menjek vagy maradjak – Busójárás vagy a Remény rabjai 1

1946-ban egy Andy Dufresne nevű bankárt – noha makacsul hangoztatja ártatlanságát – kettős gyilkosság elkövetése miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélnek. Dufresne egy Maine állambeli büntetés-végrehajtó intézetbe kerül és hamar meg kell ismerkedjen a börtönélet kegyetlen mindennapjaival, a szadista börtönszemélyzettel, a szinte elállatiasodott rabokkal. Azonban Andy nem törik meg. A bankéletben szerzett tapasztalatai segítségével elnyeri az őrök kegyét és azzal, hogy elvállalja egyik rabtársa illegális akcióiból származó bevételeinek könyvelését, kivívja “társai” elismerését is. Cserébe viszont lehetőséget kap a börtönkönyvtár fejlesztésére, ezzel némi emberi méltóságot csempészve a keserű körülmények között élő rabok mindennapjaiba.

Vasárnap, március 6.
22:35
Duna Televízió

O’ Horten

Menjek vagy maradjak – Busójárás vagy a Remény rabjai 1

A norvég-német-francia filmdrámában Odd Horten (Baard Owe), a negyven év szolgálat után kényszernyugdíjazott mérnök rádöbben, hogy utazása mostantól nem a nyomtatott menetrend és a jól ismert állomások dimenziójában folytatódik tovább. A jövő tele van kérdéssel: fog valaha repülőn utazni? Eladja a csónakját? Hogyan kerül lábára egy vörös tűsarkú cipő? Túléli az éjszakai vezetést egy bekötött szemű emberrel a volánnál?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik