Élet-Stílus

Pénzesgazdát keres a Puli

admin
admin

2010. 12. 16. 17:17

2010. december 31-én lejár a nevezési határidő a Google Lunar X Prize versenyre, amelyen a Puli Space Technologies egyedüli magyar résztvevőként indul. A verseny célja olcsó Holdszondát csinálni.

A Google által támogatott verseny egy olyan nemzetközi megmérettetés, melynek célja, hogy a privát szférát bekapcsolja a holdkutatásba. A szervezők azt várják, hogy a világ minden tájáról érkező csapatok révén olyan új, költséghatékony technológiák kifejlesztése induljon meg, mellyel az űrkutatás új lendületet kaphat. A résztvevő csapatoknak el kell juttatniuk egy robotizált űrjárművet a Hold felszínére, melynek 500 métert kell megtennie ott, majd képeket, videókat és adatokat visszaküldenie a Földre. A 30 millió dolláros összedíjazású verseny vége a tervek szerint 2014. december 31-e, így a nevező magáncégeknek 4 évük van a tervek elkészítésére és a megvalósításra.

Puli a Holdon?

Puli a Holdon?

A Puli Space Technologies egyedüli magyar résztvevőként indul a Google által támogatott Lunar X Prize versenyen, ha sikerül befizetnie a nagyjából tízmillió forintnak megfelelő nevezési összeget. A csapat célja, hogy önerőből minél olcsóbb működő Hold-szondát készítsen. Hosszú távú küldetésének pedig olyan technológiák kifejlesztését tekinti, melyek lehetővé teszik űrjárművek rendszeres indítását a Holdra, ezáltal új dimenziókat megnyitva és minőségi szolgáltatásokat biztosítva a magáncélú űrkutatás számára.

A Puli ősz óta a nevezési díj felét gyűjtötte össze. Az év végi határidőig még támogatókat keresnek a magyar startup és fejlesztői közösségekben, de hazai vállalkozásoktól és magánszemélyektől is várnak felajánlásokat. A szponzorokat jelképesen (egy mikrochipen) eljuttatják a Holdra saját készítésű űrjárművükön. A projekt alakulása a Puli Indítóállás oldalán követhető nyomon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.