Élet-Stílus

BL: Benítez tanulhat La Fontaine-től

Az Inter – és a Tottenham – futballistái hektikus estén vannak túl. Gelsenkirchenben spanyol válasz érkezett a „Nemzet bombázójának” bő három évtizedes „kérdésére”, míg Barcelonában egy pöttöm argentin igazolta, hogy „azért Messi az úr”.

Az Inter, jelesül Rafael Benítez majdnem véghezvitte azt, amit bő öt éve a Milan – önként, dalolva beállni a pofonfa alá. A spanyolnak ráadásul lehetett ebben tapasztalata, hisz a 2005-ös BL-döntőben a Liverpool élén énekelhette ki a sajtot a szünetben hárommal menő vörös-feketék szájából – ezúttal viszont rá és csapatára jutott a holló szerepe.

Az első félidőben a BL címvédője túlontúl könnyedén szedte ízekre a Tottenham védelmét, s a lombardok önbizalmát növelhette az is, hogy a londoniak a tizedik perctől tíz emberre fogyatkoztak. Aztán az Inter szép lassan leamortizálta magát, míg az angolok ráeszméltek arra, hogy még lehet keresnivalójuk. Egy világklasszis teljesítmény (Bale) elegendőnek is bizonyult ahhoz, hogy az Inter méltán hírhedt védelme pánikolva futkorásszon a hosszabbítás utolsó percében; ám a góllövőként ugyanakkor nézőként (Bale kétszer úgy robogott el mellette, hogy azt hihette, állhat) is jeleskedő Zanettiék szerencséjére nem maradt több idő.

Benítez érthető okok miatt tartott fejmosást rutinos profijainak, akik mellett mindössze annyi szólt, hogy Chivu és Sztankovics sérülése miatt megbomlott a hátsó és a középpályás védekezés is.
„Szünet után a társaság kicsit túl sokat relaxált, s túl sokat gondolt a vasárnapi Sampdoria elleni mérkőzésre. Tanulnunk kell a hibáinkból, ugyanis Londonban sem lesz könnyű dolgunk. A Tottenham nagyon jó csapat, és megmutatta, hogy mire képes.”

A meccs thrillerbe illő forgatókönyvéhez természetesen hozzájárultak az angolok is, akik alighanem túlságosan megszeppentek a San Siro látványától, az első negyedórában ugyanis csak lézengtek a pályán.
„4-0-nál már azon is gondolkodtam, hogy ebből akár hét-, nyolc, vagy kilencgólos vereség is lehet. Hazug lennék, ha azt mondanám, tudtam, mi lesz a második félidőben” – csapott a lecsóba Harry Redknapp, a Spurs szakvezetője. „Mondtam a fiúknak, minden lehetőséget ki kell használnunk, és próbáljunk minél pozitívabban hozzáállni a meccshez, a 4-0 dacára. Szerencsénk volt. Ráadásul a Twente és a Werder a számunkra legjobb eredménnyel végzett, s Londonban már azt is tudni fogjuk, hogy az Inter elleni is lehet támadni, és gólokat lehet szerezni ellene.”

Raúl, a spanyolok bombázója (MTI/EPA)

Raúl, a spanyolok bombázója (MTI/EPA)

Gelsenkirchenben is hamar megszületett a vezetés – és a gól korszakosnak mondható még akkor is, ha egy nem túl előkelő Schalke-Hapoel Tel Aviv találkozón született. A vezetést megszerző Raúl ráadásul duplázott, így az európai porondon elért gólokat tekintve pont beérte a legendás Gerd Müllert. A statisztikák kreatív értelmezését bizonyítandó a két madridi sportlap, az AS és a Marca sem értett egyet a jelenlegi állás tekintetében. Előbbi szerint Raúl beérte Müllert, s a két klasszis 69 gólnál tart, míg utóbbi szerint Raúl „vezet” 69-68-ra (a labdarúgás statisztikáival foglalkozó rsssf.com ugyanakkor 70 európai gólt rendel Müller nevéhez).

Az AS listája

1. Gerd Müller 69 gól/77 mérkőzés
2. Raúl 69/138
3. Sevcsenko 64/129
4. Van Nistelrooy 62/88
5. Inzaghi 61/109
6. Larsson 59/108
7. Henry 59/138
8. Eusebio 57/75
9. Heynckes 51/64
10. Del Piero 50/120
11. Di Stéfano 49/64
12. Santillana 47/87
13. Morientes 44120

Mindez Raúlt alighanem cseppet sem zavarja. A nyarat remekül kezdő, majd kicsit beszürkülő spanyollal madarat lehetett volna fogatni, s a németek is fellélegezhetnek, hisz a rossz kezdés után már másodikak a B csoportban.
„Sokkal jobbak voltunk mint ellenfelünk” – árulta el Raúl. „A Bajnokok Ligája mindig külön motivációt jelentett, ám sohasem gondoltam volna, hogy ilyen sok gólt szerzek majd a patinás sorozatban. Mindannyian boldogok vagyunk, de már a következő meccsre koncentrálunk.”

Raúlhoz hasonlóan a Barcelona üdvöskéje, Lionel Messi is csúcsot döntött. A katalánok az argentin duplájával tudták le a koppenhágaiak elleni kötelezőt, s ezzel Messi is klubcsúcsot fenyeget. 31. gólját szerezte a nemzetközi porondon (ebből 29-et a BL-ben, kettőt a Világkupán szerzett), s ezzel beérte a legeredményesebb barcelonait, a brazil Rivaldót. Folytatása következik – s még mindig csak 23 esztendős.

Emlékeztető

Bajnokok Ligája
Csoportkör, 3. forduló
A csoport
Inter (olasz)-Tottenham (angol) 4-3 (4-0)
San Siro. Vezette: Skomina (szlovén)
Gól: Zanetti (1.), Eto’o (12., 35., az elsőt 11-esből), Sztankovics (14.), illetve Bale (52., 89., 91.)
Kiállítva: Gomes (8.)
Inter: Julio Cesar – Maicon, Lúcio, Samuel, Chivu (Pandev, 62.) – J.Zanetti, Sztankovics (Santon, 50.) – Biabiany (Cordoba, 75.), Sneijder, Coutinho – Eto’o.
Tottenham: Gomes – Hutton, Gallas, Bassong, Assou-Ekotto – Lennon, Jenas, Huddlestone (Palacios, 80.), Bale – Modric (Cudicini, 10.) – Crouch (Keane, 67.).

Twente (holland)-Werder Bremen (német) 1-1 (0-0)
Gól: Janssen (75.), illetve Arnautovic (80.)
Az állás: 1. Inter 7 pont, 2. Tottenham 4, 3. Twente 2 (4-7), 4. Werder Bremen 2 (3-7)

B csoport:
Olympique Lyon (francia)-Benfica (portugál) 2-0 (1-0)
Gól: Briand (21.), Lisandro Lopez (51.)
Kiállítva: Gaitán (43., Benfica)

Schalke (német)-Hapoel Tel Aviv (izraeli) 3-1 (1-0)
Gól: Raúl (3., 58.), Jurado (68.), illetve Shechter (90+1.)
Az állás: 1. Olympique Lyon 9 pont, 2. Schalke 6, 3. Benfica 3, 4. Hapoel Tel Aviv 0

C csoport:
Glasgow Rangers (skót)-Valencia (spanyol) 1-1 (1-0)
Gól: Edu (34.), illetve Edu (öngól, 47.)

Manchester United (angol)-Bursaspor (török) 1-0 (1-0)
Gól: Nani (7.)
Az állás: 1. Manchester United 7 pont, 2. Rangers 5, 3. Valencia 4, 4. Bursaspor 0

D csoport:
Barcelona (spanyol)-Köbenhavn (dán) 2-0 (1-0)
Gól: Messi (19., 90+2.)

Panatinaikosz (görög)-Rubin Kazany (orosz) 0-0
Az állás: 1. Barcelona 7 pont, 2. Köbenhavn 6, 3. Rubin Kazany 2, 4. Panathinaikosz 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik