Élet-Stílus

Megmérgez a hosszú fogyókúra?

A zsírszövetben raktározódó környezetszennyező anyagok fogyókúra közben kiszabadulhatnak, és mérgezőek lehetnek.

A meglepő kutatási eredmények az International Journal of Obesity szeptemberi számában jelentek meg. A problémát a tartós, szerves környezetszennyezők okozzák, amelyek ma már mindenfelé megtalálhatók: sajnos nem bomlanak le, ezért felhalmozódnak, nemcsak a természetben, hanem az állatok és az emberek szervezetében, sőt még az ételláncban is.

Ezeknek a szereknek egy részét rovarirtóként használják, míg mások ipari folyamatok során keletkeznek: oldószerek, gyógyszerek vagy PVC-gyártás közben. Előfordul, hogy természetes úton is megjelennek hasonló anyagok, ám a leggyakrabbak az emberkéz alkotta szennyező anyagok, melyek súlyosan károsíthatják az emlősök szervezetének hormonháztartását vagy immunrendszerét.

Dél-Koreában egy kutatócsoport ezeket a szennyező anyagokat vizsgálja, amik az emberi szervezetben felhalmozódva a zsírszövetben rakódnak le. Diéta alatt, fogyás közben ezek az anyagok felszabadulnak, és a véráramba jutva bármelyik létfontosságú szervbe bekerülhetnek. A dél-koreai doktorok hangsúlyozzák, hogy ezekről a környezetszennyezőkről kimutatták: kórosan emelik a vérnyomást, hozzájárulnak a szív- és érbetegségek vagy a cukorbaj kialakulásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik