Élet-Stílus

Mit egyen, aki cigizik?

A zöldségek és a gyümölcsök segíthetnek a tüdőrák megelőzésében.

A kockázatot természetesen a dohányzásról való leszokás csökkenti a legjobban, ám egy vizsgálat szerint azoknál is csökken a veszély, akik sok gyümölcsöt és zöldséget esznek.

Dr. H. Bas Bueno-de-Mesquita, a holland Nemzeti Közegészségtani Intézet igazgatója szerint azoknak is van lehetőségük a tüdőrák kockázatának csökkentésére, akik semmilyen körülmények között nem tudnak lemondani káros szenvedélyükről. A tudós szerint ugyanis az, aki széles skálán fogyasztja a zöldségeket és a gyümölcsöket, csökkentheti a veszélyt. A hangsúly szerinte a széles skálán van: reggelire banán, ebédre borsó és vacsorára répa.

Ahhoz, hogy az étrendváltoztatásnak jótékony hatásai is legyenek, legalább 40-féle zöldséget, gyümölcsöt kell belevenni az étrendbe: így például káposztát, spenótot, bogyós gyümölcsöket, dinnyét, kelkáposztát és padlizsánt. Az egyelőre még a kutatók sem tudják teljesen megmagyarázni, hogy miben rejlik a változatos táplálkozás csodatévő hatása. Bueno-de-Mesquita szerint a különböző anyagok egymással kölcsönhatásba lépve érik el a kedvező hatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik