Vendéglátói körökben meglepetésként hatott, hogy Gordon Ramsay Budapesten nyitna éttermet. Egyedül Segal Viktor, Magyarországon egyik legelismertebbnek számító séfje mondta a FigyelőNetnek, hogy hallott már ilyen pletykákat, de nem tudja elképzelni, hogy ez komoly terv lenne.
Prága után Budapest?
A séf szerint akkor lehet benne némi realitás, ha van Magyarországon olyan nagybefektető, akinek a presztízs miatt lehet fontos, hogy Ramsay-t idecsábítsa, mint ahogyan a Nobut Andy Vajna idehozta. Ha ugyanis a folyamatos üzleti nehézségekkel küzdő, és a csőd szélén egyensúlyozó Ramsay-étteremlánc kénytelen volt Prágában bezárni az éttermét, akkor itt Budapesten, amely üzletileg kockázatosabbnak számít, nem tűnik életszerűnek, hogy másikat nyisson.
Idén augusztus végén jelent meg, hogy a Gordon Ramsay Holding International 2009-ben 8,32 millió fontos (2,8 milliárd forintos) veszteséget produkált, amelyet egyszeri tételekkel magyaráztak. Az eredményen pedig némiképp szépít az is, hogy a legbejáratottabb éttermeit tartalmazó holding mindeközben 515 ezer fontos (175 millió forintos) nyereséget produkált.
Mindemellett a több éttermet bezárni kényszerült lánc Londonban új éttermet nyitott, és az üzleti jelentésében azt is bejelentette, hogy a Heathrow repülőtéren és az elegáns londoni Savoy étteremben is új vendéglátó helyeket nyitnak. Nemzetközi terjeszkedésről akkor nem beszéltek.
Ezzel szemben a Blikk arról írt, hogy Ramsay már megbízást adott egy magyar ingatlanközvetítőnek, hogy keressenek neki egy belvárosi, frekventált helyen lévő körülbelül 500 négyzetméteres helyiséget, amelyért körülbelül 6 millió forint bérleti díjat fizetne havonta. Két hónapot adott a keresés teljesítésére, amelyből fél már letelt.
A káromkodáson túl
A lapban megjelentekkel szemben Gordon Ramsay egyébként nem a legtöbb Michelin-csillaggal rendelkező séf a világon, hanem „csak” a harmadik Joël Robuchon és Alain Ducasse után. Magyarországon tévéműsorai mellett több könyvből is meg lehet ismerni őt.
Míg több szakácskönyve tulajdonképpen tévés munkáinak receptkönyvbe gyúrt folytatása, a Háromcsillagos séf és a Nem piskóta című darabok már sokkal többet segítenek abban, hogy jobban megértsük Gordon Ramsay-t. Ezekből kiderül, hogy bár valóban egy nagypofájú szakács, aki bárkit, bármikor elküld bárhová, de az is, hogy erre a fene nagy önbizalomra sok minden feljogosítja. Mert csak kevesen tudnak többet a főzésről.
Ugyan a tévéből úgy tűnik, főnökként minősíthetetlenül bánik az alkalmazottakkal, az éttermeiben azonban 1993 óta gyakorlatilag ugyanazzal a gárdával dolgozik. Volt olyan eset is, hogy az étterem teljes személyzete követte őt, amikor egy másik étteremben vállalt állást. Ez a lojalitás pedig biztosan jelent valamit. Róla és könyveiről itt olvashat bővebben >>