Élet-Stílus

Hogyan vegyünk lapostévét?

Közeleg a foci-VB, jó alkalom a tévécserére. A nagy elektronikai áruházak is erre a pár hétre „hegyezik ki” akcióikat. A magyarok többsége mégis az ilyen nagy értékű beruházásoknál is az első benyomás alapján dönt. Pedig néhány alap dolog miatt érdemes egy kis időt tájékozódással is eltölteni. Ezeket szedtük csokorba.



Full HD (1080p) vagy 720p felbontás?




A felbontás jelöli meg hány pixelből áll a képernyő. Valóban igaz, minél több, annál jobb. Ugyanakkor ez csak bizonyos méret felett fontos igazán (80 cm vagy 30” felett), így ha kisebb tévét veszünk éppen elég a 720p a többit, fordítsuk a funkciók, illetve más paraméterek gazdagságára. Érdemes azonban azt szempontot is figyelembe venni, hogy manapság a Full HD lassan „alaptulajdonság”. A 720p technológia nem sokkal olcsóbb, illetve néhány hónap múlva a jobbat is megvehetjük ugyanezen az áron.

Ne keverjük a 1080p-t a 1080i-vel

Bár egyre kevésbé jellemzőek az 1080i jelölésű tévék, mégis érdemes figyelni rájuk. A legfontosabb ok, mert ezek a tévék fél képsoronként rakják össze a teljes képet, vagyis: először megjelenítik a kép 1 majd 3. majd 5. sorát, majd a 2.4.6 sorát ezeket fűzi egybe villámgyorsan. Ebből adódóan dupla képfrissítésre van szükség, mint a progresszív (ezt jelöli a 1080p) képjeleknél. Ez a hatás akkor látszik esetleg, ha megállítjuk és kinagyítjuk a képet, egyébként az emberi agy nem képes feldolgozni ezt. Az 1080p esetében mindez természetesen fel sem merül, ezeken folyamatosan a teljes képpont állományon keletkezik a kép.
A jelentősége abban van, hogy hiába is tűnik kevésbé jónak egy 720p feliratú tévé, azt tartsuk szem előtt, hogy ezen folyamatosan teljes kép jelenik meg. Hiába is tűnik jobbnak egy 1080i felbontás papíron, ez a megjelenítési technológia miatt nem igaz. Hogy miért készítenek akkor ilyen tévéket? Mert a tévéadásokat nem tudják csak maximálisan 1080i-s felbontásban sugározni jelenleg, így ez a technológia nem jár látható hátránnyal.

Ne a legnagyobbat

Természetesnek vehetnénk, hogy minél nagyobb a képernyőátló annál jobb a tévénk. Mindez korántsem igaz, inkább a nézhetőséget és minőséget érdemes szem előtt tartani. Ez, a kis táblázat segít az eligazodásban.


Hogyan vegyünk lapostévét? 1


Nem minden a kontraszt

Valóban ez, az egyik legfontosabb jellemzője lenne annak, hogy milyen egy tévé, egy olyan szám amely leírja a legfényesebb és a legsötétebb képpont közti fényerő különbséget. Azonban ennek jelzésére nincsen kanonizált, egységes forma. Érdemes megkérdezni, hogy a megjelenített aránypár (pl. 20000:1) dinamikus kontrasztot jelöl-e? A válasz biztos, hogy igen, a statikus kontraszt arány ennél egy tizedessel rosszabb lesz. (A dinamikus kontraszt az jelenti ugyanis, hogy a fényerő folyamatosan változik, nem egy abszolút érték.) Az almát az almával kellene összehasonlítani.

Óvatosan a képfrissítéssel

A tévéadások a jelet általában 50 Hertzen küldik (vagyis ennyiszer frissül a kép egy másodperc alatt), miközben a tévék ezt a jelfrissítést feltornásszák 100-200, mostanság akár 400 Hertzre is, ennek eredményeképpen jobb a kép. Vagyis nem a tartalom változik 4-szeres sebességgel, ha egy 200Hz tévét nézünk, hanem ugyan az a kép frissül az egységnyi idő alatt sokkal többször.



Különbség 1080i és 1080p - nagyításhoz klikk a képre (forrás:google.com)



Különbség 1080i és 1080p – nagyításhoz klikk a képre (forrás:google.com)


Válaszidő

A válaszidő talán kevesebbet reklámozott tényező, mint a felbontás azonban hamarosan ez megváltozhat. Mindez azt jelzi, hogy egy szín milyen hamar képes átváltani egy másik árnyalatba, vagy sötétedik el. Ha ez a szám, nagyobb, mint 5 milliszekundum inkább hagyjuk a készüléket, mert gyakran fogjuk homályosnak vagy vibrálónak érzékelni.

Hangfalak

Általában kijelenthető, hogy a legtöbb lapostévé hangja kívánnivalót hagy maga után. Ezért nem is érdemes túlzásba vinni a keresgélést ezen a területen. A lényeg, hogy egy lapostévén nem is lehet kialakítani olyan hangdobozt, amely a mély hangok megfelelő akusztikájához kell.

Csatlakozók

Az egyik legidegesítőbb, ha van egy új tévénk és mondjuk egy régi laptopunk és a kettőt nem lehet összepárosítani egymással. Ezen a területen az egyéni igények a meghatározók, de egy HDMI csatlakozó vagy Ethernet kapcsolat mára egy alapkészüléken is elvárható. Ha már WiFi-t is tud vagy USB csatlakozó is helyet kapott rajta, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem fogunk mellé nagyon. Ha van USB csatlakozó a készüléken, akkor lehetőségünk lesz pendrive-ról filmet, vagy akár képeket nézegetni. Több készüléken kapott már helyet a memória-kártyaolvasó, amely szintén képnézegetésre ad lehetőséget.

Érdemes megemlíteni a DLNA-t (Digital Living Network Alliance) is, amely egyes készülékek között biztosít vezetéknélküli kapcsolatot, ezzel együtt lehetővé teszi az adatátvitelt is. Nincs kábelrengeteg, és a jel minősége kiváló.


Vevő legyen a talpán, aki tudja.

Vevő legyen a talpán, aki érti.

Nézési szög és felület

Lehet, hogy többnyire tévénket a kanapén ülve nézzük, mégis érdemes vásárlás előtt nem csak szemből és ülésmagasságból tesztelni. Érdemes figyelni arra, hogy mennyire tükröződő a képernyő felülete, sokszor ez is kellemetlenségeket okozhat. Ha, így is elégedettek vagyunk, kihúzhatjuk ezt a feltételt is listánkról.

Digitális vétel

Egyre több adót sugároznak digitálisan földfelszíni sugárzással.
Hogyan vegyünk lapostévét? 4

Érdemes figyelembe venni, hogy amennyiben, nem kábelszolgáltatón keresztül, de ilyen módon szeretnénk tévézni, akár HD minőségben, akkor egy olyan tévé kell amelyben DVB-T MPEG-4 HD tuner van. (Gyakorlatilag az új tv-k túlnyomó százalékban ilyenek). Hogy a választás teljesen egyértelmű legyen, elég az Antenna Hungária által bevezetett matricára figyelni, amellyel egyből látszik, hogy a készülék alkalmas-e a digitális földi televíziós sugárzás vételére.


Ítéljük meg magunk a képet






Minden felszereltség és funkció egy dolog, azonban, hogy mitől is lesz nekünk jó egy készülék az egy kicsit más. A tesztelők általában néhány hetet eltöltenek egy-egy készülékkel így kiszűrik mi hasznos és mi nem, mégse azért vegyünk meg egy tévét mert valaki azt mondja ez milyen jó. Érdemes akár egy kis listát is csinálni nekünk mi a fontos.

A boltban, ha lehet kérjük el a távirányítót. Először is kiderül mennyire tudunk boldogulni egymással, másrészről kiderül milyen beállításokat alkalmaznak, hogy minden tökéletesnek tűnjön.

A boltokban vetített bemutatók megtéveszthetnek, ezért érdemes egy DVD-t is magunkkal vinni a vásárlás alkalmával, így magunk győződhetünk meg a készülékek nyújtotta kép-, és hangkülönbségeiről.


Az egyik leginkább idegesítő dolog volt a korai LCD-kénél, hogy a sötét részek nem voltak igazán sötétek, érdemes olyan jelenetet megnézni, ahol ez jól látszik. Sok tévének jó a képe, ha sötét helyiségben van. Ugyanakkor nappal, a nappaliban ülve nézve nem ugyanazt kapjuk.

Nagyon könnyű túlköltekezni

A vágy, hogy mindenből a legjobbat szerezzük meg, sokszor tévutakra vezet. Megtévesztő mára a tévék esetében az ezerféle funkció, a végtelen felszereltség, éppen ezért ebben is érdemes limitet szabni. Tanács: ha megvan mennyit költenénk, akkor irány a bolt és adjuk hozzá 15 százalékot, mert csak egyszer élünk. De ne többet!

Kompromisszumok

Könnyű beleragadni egy egy meghatározónak gondolt hangsúlyos jellemzőbe. Érdemes mégis kompromisszum késznek maradni, mivel, ha minden tényezőhöz ragaszkodunk könnyen csillagászati lesz az ár. Határozzunk meg három, négy komponenst, amelyekben rugalmasabbak vagyunk. Emellett értsük a különbséget az LCD, a LED vagy a Plazma Tv között.



A összefoglaló táblázat nagyításához klikk a képre!



A összefoglaló táblázat nagyításához klikk a képre!


Öt éve, ha valaki azt mondta a plazma a legjobb, ilyet kell venni, igaza van. Mára elfelejthetjük a plazma előnyét. Alapjaiban igaz, hogy a plazma jobb képfrissítést kínál, és talán természetesebb színeket, jobb kontrasztarányt, azonban az LCD élénkebb képet és nagyobb modellválasztékot. Nem utolsó sorban pedig az átlagos plazma jóval többet fogyaszt, ami a villanyszámlában akár ezres plusz tételt is jelenthet.

Az LCD-k legnagyobb fejlesztése a LED TV, az új kihívó, amelynek lényege, hogy sokkal pontosabban célozható a háttérmegvilágítás, mint a „hagyományos” csőben. Jelenleg sokkal drágább az ilyen megoldású tévé, mint a hagyományos, azonban érzékelhetően jobb is. Szinekben, kontrasztban és válaszidőben egyaránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik