Átfogó nemzetközi vizsgálat támasztja alá azt a tényt, hogy nagyobb eséllyel vannak asztmának és zihálásnak kitéve azok a gyerekek, akik rendszeresen háromnál több hamburgert fogyasztanak. Ezzel ellentétben azoknál a gyerekeknél, akik halakat és gyümölcsben, zöldségben gazdag ételeket esznek ez a kockázat csökken. A táplálkozási szokások hátulütőit német, spanyol és brit szakemberek vizsgálták meg összesen 20 országban, 50 ezer általános iskolás bevonásával.
A kutatók siettek leszögezni: a húsban gazdag étrend önmagában még nem rejti magában az asztma veszélyét, a gyakori hamburgerezés azonban más életmódbeli tényezőket sejtet, amik már fokozzák a kockázatot. A kutatók úgy vélik, a szendvicsfogyasztás kéz a kézben jár az elhízással és a mozgáshiánnyal is. Azt táplálkozási szakértők is megerősítik, hogy az egészséges táplálkozás több okból is kedvezően hat az egészségre: a gyümölcsökben az antioxidánsok, a halakban az omega-3 zsírsav segíthet távol tartani az asztmát. A C-vitaminban gazdag ételek a tüdő jobb működésében és az asztmás tünetek ritkulásában játszhatnak szerepet.
Ajánlott linkek:
Egészséges ételekről bővebben (Polc.hu)