Élet-Stílus

Bogyók gondoskodhatnak az egészségről

Az áfonya és az eper színezőanyaga felveszi a harcot a szervezetet ért káros hatások ellen.

Az az anyag, amitől az eper a piros, a szeder a kék színét kapja, az antocián. Kutatók rámutattak, hogy ez a színezőanyag hatékonyan semlegesíti a szervezetben található szabad gyököket, amik a sejtmutációkat, így a rákot is okozhatják.

Ezek a bogyók ráadásul nem csak antociánban gazdagok, de rengeteg bennük az értékes C-vitamin is. Nem csoda, hogy azt már évekkel korábban bebizonyították a tudósok, hogy egy-egy ilyen bogyó sokkal több egészségesen anyagot tartalmaz, mint a kifejezetten vitaminbombaként számon tartott növények: lsd. a paradicsom, a kivi és a brokkoli. A piros bogyók – az eper és a málna – emellett a jóléti betegségek többsége, mint a túlsúly, diabétesz, szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is véd.

Noha eddig tartotta magát az a nézet, hogy jótékony hatása csak és kizárólag a fel nem dolgozott gyümölcsöknek van, ám kutatók most bebizonyították, hogy vannak feldolgozási módok, amik nem károsítják az értékes összetevőket sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik