Élet-Stílus

Nincs több keserű pirula?

Sári Veronika
Sári Veronika

újságíró. 2010. 06. 03. 07:27

Elveheti a mesterséges édesítőszerek kellemetlen, keserű ízét egy vegyület, ami könnyebbé teheti az orvosságok lenyelését.
Korábban a témában:

Jay Slack, molekuláris biológus munkatársai olyan ízetlen anyagot fedezett fel, amely hat a keserű ízérzékelésért felelős receptorokra, így nem befolyásolja a keserű mellékízű ételek egyéb ízét. Slack elmondta, hogy a vegyület a joghurttól a rágógumiig bármilyen ételhez, vagy italhoz hozzáadható. A keserű ízt amúgy legalább 25 receptorral érzékeljük és valószínűleg azért fejlődött ki, hogy távol tartson minket a mérgező növényektől.

Korábban már többféle anyagról – többek közt a konyhasóról is – kiderült, hogy befolyásolhatja azt érezzük-e a keserű ízeket, de ezekkel a vegyületekkel később rengeteg gond akadt: a működésüket nem ismerték, nem csak a keserű ízekre hatottak, vagy nem voltak ízetlenek. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatala (FDA) már engedélyezte a vegyület élelmiszerösszetevőként történő alkalmazását.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

3d illustration of city quarter construction with crane over black background

Lakáskassza: kétharmad a kormány ellen

Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.