Tudomány

5 éven belül jöhet a zabálás elleni gyógyszer

A túlevés és túlivás ellen lehet hatásos egy új orrspray, amelynek hatóanyaga megvonja az agyi jutalmat az önkényeztető tevékenységek után.

A túlevés és túlivás hatására az agy jutalmazó vegyületeket, endorfinokat termel, amelyek pillanatnyi jóérzést keltenek. Egy idő elteltével azonban ez kielégíthetetlen vágyat vagy függőséget okoz, és egészségtelen szokások rabjává teszi az embert, aki így túl sokat eszik vagy túl sok alkoholt iszik.

Egy amerikai kutató, David Sinclair olyan orrsprayt fejlesztett ki, amely blokkolja az endorfinok hatékonyságát az agyban, ezzel megszakítja a kapcsolatot a tevékenység és a jutalom között. Ennek révén a kezelés nem a tünetet, hanem az okokat szünteti meg.

A kezelés állatkísérletekben csaknem 100 százalékos hatékonyságot mutatott, humán kipróbálása most kezdődik Finnországban. Alkohollal kapcsolatos próbáknál 78 százalékos volt eddigi hatékonysága.

A szert a Lightlake Therapeutics elnevezésű céggel együtt kifejlesztő Sinclair elmondta a napilapnak, hogy a spray alkalmazásával egy idő után elmúlik a mohó epekedés. “Újrahuzalozza az agyat és megváltoztatja a viselkedést. A rossz étkezési szokásokat csökkenti, a jókat pedig támogatja” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!