Élet-Stílus

Gyógyszereknek ellenálló tbc terjed

A WHO adatai szerint két évvel ezelőtt 150 ezer embert ölt meg a rezisztens tbc, a betegség gyógyszereknek ellenálló változata.

Az Egészségügyi Világszervezet szakemberei szerint a betegség nehezen kezelhető, terjed és minden országban nagy szükség lenne laboratóriumok felállítására, hogy ezzel is megfékezhessék a terjedőben lévő betegséget. A többféle gyógyszernek ellenálló tbc Oroszországban, Kínában és Indiában is terjed, van ahol egy különösen nehezen gyógyítható válfaj ütötte fel a fejét.

A tuberkulózis betegséget baktérium okozza és világszerte több, mint 2 milliárd ember lehet fertőzött. A fertőzések egy nagy hányada lappangó, vagyis a beteg nem mutatja a tüneteket és nem is fertőz tovább, ám átlagosan minden 10. esetben megbetegszik a fertőzött, különösen azok, akiknek az immunrendszere legyengült. A betegséget antibiotikummal lehet kezelni, ám a teljes gyógyulás így is sok ideig tart. A rezisztens tuberkulózis esetében a szokásos antibiotikum-koktél nem hatásos és erősebb gyógyszerekre van szükség, amikre még nem immunis az adott baktériumtörzs. Az ilyen típusú baktériumtörzsek kialakulásához a terápia idő előtti felfüggesztése és a rossz minőségi gyógyszerek alkalmazása vezethet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik